Съдът в Страсбург осъди България заради убийството на студент
Автор: Екип Varna24.bg 17:46 / 14.06.2022Коментари ()707
©
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България заради хомофобското убийство на студента Михаил Стоянов, защото и двамата подсъдими са получили по-ниски от минималните наказания. Присъденото обеззщетение на майката на убитото момче е 7000 евро, а съдът призовава България да промени своето законодателство, за да получават убийствата от омраза адекватно наказание.

ЕСПЧ стига до извода, че българските съдилища обикновено не дават по-тежки присъди за престъпленията от омраза, а причината е в Наказателния кодекс. България е осъдена за нарушаване на правото на живот и забраната за дискриминация от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Решението на съда в Страсбург е подписано с особено мнение от двама съдии, които твърдят, че проблемът не е в българския закон, а в съдиите, които не са използвали всички налични законови "инструменти“, за да наложат адекватно наказание, предава "Mediapool".

Михаил Стоянов е пребит до смърт през есента на 2008 г. в Борисовата градина. Десет години по-късно единият подсъдим Александър Георгиев получава 10 години затвор, а другият подсъдими - Радослав Кирчев – едва 4 години и половина лишаване от свобода.

Радослав Стоянов е убит, защото е заприличал на гей на група момчета, които обикаляли Борисовата градина, за да пребиват подобни хора. Двамата подсъдими са видели Стоянов, настигнали са го, а след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да го удрят.

Софийският апелативен съд дава присъди от 15 и 6 години затвор за двамата, но те са намалени от Върховния касационен съд заради младостта и чистото съдебно минало на двамата подсъдими. Върховният съд обяви, че убийството е по хомофобски, а не по хулигански подбуди. По време на делото защитата на майката на Стоянов се опитва да издейства присъда по хулигански причини, за да може двамата подсъдими да получат по-голямо наказание.

Адвокат Михаил Екимджиев, който води делото пред съда в Страсбург, коментира, че националните съдилища са мотивирали само формално отказа си да включат хомофобския мотив в квалификацията за хулигански подбуди

“Хомофобски мотивираното убийство, както и "хулиганските подбуди“ за него демонстрират неуважение към обществени ценности, защитени от Конституцията – човешкия живот, достойнството и равенството между хората“, коментира той.

В жалбата пред съда в Страсбург той изтъква и отказа на съдилищата да отчетат доказания хомофобски мотив като “отегчаващо отговорността обстоятелство“, което би имало значение при определяне на тежестта на наказанието.

България от години има проблем с хомофобията, сексизма, домашното насилие, нетолерантността и агресията към различни уязвими социални групи, като изброява други известни случаи, включително и отхвърлената от парламента Истанбулска конвенция, обявена и за противоконституционна от Конституционния съд.

“Тези уродливи и несъвместими с европейските ценности прояви са толкова трайно и дълбоко вкоренени в българския бит, че често остават незабележими и неразпознаваеми както от жертвите и насилниците, така и за институциите, призвани да ги предотвратяват, установяват и санкционират“, казва адвокат Екимджиев.

По думите му държавата омаловажава тези проблеми, представяйки ги като национална идентичност, свързана с православието и с "традиционното българско семейство“, поради което от години игнорира предложенията за по-интензивна и ефективна защита срещу престъпленията от омраза и в частност с хомофобска мотивация.

Съдът в Страсбург определя като “поразителен“, факта, че ВКС дори не е споменал хомофобските мотиви за нападението при анализа за наказанията. Хомофобските мотиви за убийството не са оказали никакво влияние върху наложените наказания на двамата осъдени, казва международният съд.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Sudut-v-Strasburg-osudi-Bulgariya-zaradi-ubiistvoto-na-student-1285755
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.