Хлябът, който ядем във Варна, правен на черно
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 03.01.2010Коментари ()1311
©
Един от големите проблеми за производителите на хлебни продукти във Варна и региона е сивата икономика, която на места вече става черна, заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в морския град Иво Бонев.

Според него, над 50 % от фирмите в сферата на хлебопроизводството вече работят „на черно". Бонев уточни, че масово фирмите не плащат данъци и осигуровки на служителите си. Той подчерта, че по този начин те успяват да предлагат на пазара продукти с конкурентни цени. Бонев беше категоричен, че тази тенденция в никакъв случай няма да окаже положително влияние за развитието на бранша.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите допълни, че представителите на бранша в града се изправят и пред нов проблем, свързан с разкриването на нови обекти на големите национални и транс-национални търговски вериги. Той добави, че през 2010 година в града ще бъдат разкрити още няколко обекта на такива вериги. По думи на Иво Бонев, големите търговски вериги оказват влияние на производителите на хлебни и сладкарски изделия натиск по отношение на входни такси, отстъпки, липса на връщане на брак, реклама, компютърна обработка и други „чисто търговски трикове", с които те си служат. Той каза още, че в крайна сметка така се подтиска развитието на бранша. Бонев уточни, че на места се налага, заради много по-ниската цена, която искат търговците, производителите да коренно да снижат качеството на продукта си. Той подчерта, че в условията на европейския пазар, това е погрешна стъпка.

Източник: р. "Фокус" - Варна



https://www.varna24.bg/novini/varna/Hlyabut-koito-yadem-vuv-Varna-praven-na-cherno-128918
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.