Днес е денят на селфито
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 21.06.2022Коментари ()548
©
Ако обичате да си правите автопортнетни снимки, днес имате повод за празник, защото 21 юни е Международният ден на селфито.

Селфито е снимка, при заснемането на която снимащият, понякога заедно с група хора, попада в кадъра, и е тясно обвързана с генерирането на основно съдържание в социалните мрежи.

Терминът влиза официално в Оксфордския речник през 2013 г. Първото селфи обаче е заснето още през 1839 г. от американеца Робърт Корнелиус.

“Важно е, когато човек избира, да прави каквото и да е, включително и селфи. Просто да е наясно със себе си – защо сега, защо в такъв момент, какво искам да покажа, как представям себе си, какво харесвам, какво не харесвам. Ако човек е осъзнат, за мен това е възможност, която да ме свърже повече с другите хора, ако не е осъзнат обаче, крие рискове“, казва в “Нашият ден“ психологът Светлана Велкова и допълва:

“Създава се една илюзия, че всичко е въпрос на избор – дали ще се харесам, или не. Гледам усмихнатите селфита на другите хора в социалните мрежи. Как това се отразява на мен самата, дали се замислям за собствения си живот. Тази илюзия може да е рискова, че другите хора са щастливи, а аз днес не съм и оттам да тръгне един вътрешен диалог, който няма да е много добронамерен към мен самата.“

“Възможно е селфито да изгражда фалшива представа за нас и състоянието ни. По-големият риск е как възприемам автопортретите на другите хора и какво си казвам за мен, за това как може да съществува човек като мен с другите хора в този свят. Въпрос на престиж е, ако моето селфи няма толкова лайкове, колкото тези на другите, това е едната линия. Другата е, колко добре изглеждат другите и колко интересен живот имат. Ако се опитвам през селфито да не призная, че има части от тялото, които не харесвам, това би било проблем“, посочва още Велкова.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Dnes-e-denyat-na-selfito-1290233
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.