Ето програмата на спектакъла "Българската армия-от Аспарух до наши дни"
Автор: Пламена Николова 15:26 / 02.09.2022Коментари ()1323
©
Както Varna24.bg съобщи, в навечерието на светлия български празник Съединението на България Сдружение за възстановяване на българската слава "БРАН" организира 10-тия културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия-от Аспарух до наши дни".

Тази година той ще се проведе на 4 септември, неделя, и негов домакин ще бъде Кметство Тополи. Инициативата е под патронажа на Началника на отбраната Адмирал Емил Ефтимов и ще пресъздаде различните периоди от развитието на българската армия от времената на славната ни Аспарухова конница, народно- освободителните борби и хайдушко движение, Руско-турската Освободителна, Сръбско-българската, Балканската и Втора световна войни за да достигнем до днешните сили и средства на Въоръжените ни сили.

Всичко това ще бъде предшествано от фолклорна част в изпълнения на гайдарска формация "Тракия", започваща в 09.00 часа на централния площад в Тополи до 09.30 часа. В 09.30 часа след звука на Черешово топче, прекрасния Представителен духов оркестър на Военноморските сили ще поведат Общоградско шествие до стадиона с участието на курсанти и преподаватели от факултет "Артилерия, ПВО и КИС" към Национален военен университет "Васил Левски", последвани от пресъздаващите славната конница на Аспарух сдружение "Бага-тур" , сдружение "Хайдути", Регионален клон към Национално дружество "Традиция", "7-ми пехотен преславски полк", клубовете за военно-исторически реконструкции и възстановки "Миноносец "Дръзки" и пресъздаващите епизоди от Втората световна война "Братя по оръжие", представители на Граничен полицейски участък Варна, запасното войнство, клубовете на "Катерници" и "Подводничари" и мотоклуб "Диви гарги".

На стадиона Представителният духов оркестър ще изпълни Химна на Република България и ще бъде отслужена заупокойна молитва за всички онези знайни и незнайни български синове и дъщери, които са отдали най-милото си в борба за България.

След реконструкциите и запознаването на гражданите и гостите с представените епизоди се предвижда музикална програма, спортни дейности, стрелба с лък.

Поради наближаващия старт на учебната година събитието ще подкрепят и сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР Варна.

"Всичко това нямаше как да се случи без подкрепата на Адмирал Емил Ефтимов в лично качество, Командването на Военноморските сили, запасните офицери, сдружението на подводничарите в България и не на последно място цялата администрация на Кметство Тополи. Изказвам личната си благодарност и към Фонд "Култура"" и всички спонсори и съмишленици, които споделиха каузата ни и спомогнаха всичко това да се случи. Тук е момента да си припомним думите на Патриарха на Българската литература дядо Вазов -"България няма да забрави своите храбри синове", сподели за Varna24.bg Анатоли Атанасов, организатор на събитието.

Ето и програма за 10-тия културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия – от Аспарух до наши дни“

9.00  – 9.30  часа програма в изпълнение на гайдарска формация "Тракия“ с ръководител Никола Георгиев – център на Кметство Тополи

9.30-9.50 часа  програма в изпълнения на военни маршове на Представителен духов оркестър на Военноморски сили с диригент Мирослав Трифонов

9.50 часа с топовен залп от Черешово топче ще бъде дадено начало на Общоградско шествие, като участниците в него ще бъдат в следния ред:

-Представител на Варненска и Великопреславска митрополия

-Гайдарска формация "Тракия“  и Сдружение " Калиферови хайдути“

-Представителен духов оркестър на ВМС

- Военнослужещи от подразделенията на Българската армия

- Сдружения – участници  във възстановките

Сдружение "Багатур“ –пресъздават  славната Аспарухова конница (с коне)

Сдружение "Хайдути“ –пресъздават народно-освободителните борби

Сдружение "БРАН“ – четници

Регионално дружество "Традиция“  "7-ми Преславски пехотен полк“ Велики Преслав с униформи от периода на Сръбско-българската война

Клуб за исторически реконструкции "Миноносец "Дръзки“ –Варна с униформи от Балканската и Първа световна война

Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие“- пресъздават епизоди от Втора световна война ( автомобил "Феномен Гранит“ модел 1937 година и мотор с кош "Цюндап“ ще бъдат позиционирани след гражданите и гостите).

Запасни офицери

Граждани и гости

Автомобилна техника на клуб "Братя по оръжие“ , Гранична полиция и Жандармерия и евентуално Сухопътни войски

Мотоклуб "Диви гарги“ с български знамена на моторите

Официално откриване :

10.20 часа –място:Стадион Тополи

Откриването ще се проведе в следния ред:

Слова от:

-Патрона на събитието или упълномощено от него лице

-Кмета на Кметство Тополи г-н Благовест Георгиев

Заупокойна молитва

Минута мълчание-гражданите и гостите клякат на колене.Специализираната техника подават светлинен сигнал със буркани без звукова сигнализация.

Химна на Република България в изпълнение на Представителен духов оркестър на ВМС и деца от вокална формация "Алегра“ Стара Загора.

Във вокалната формация участва и дете на загинал при изпълнение на служебния си дълг служител от системата на затворите и част от кампанията "С обич за децата, памет на бащите герои“

10.40 часа Начало на възстановките в следния ред :

-Сдружение "Багатур“ -Прабългари

-Сдружение "Хайдути“-Хайдутско движение

-Регионален клуб "Традиция“ "7-ми Преславски пехотен полк“ –Сръбско –българска война

-Клуб за военно-исторически реконструкции Миноносец "Дръзки“ –Балканска и Първа световна война

-Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие“ –Втора световна война

-Вертолетна база "Чайка“ към ВМС

-Сухопътни войски и СКСО

-Гранична полиция 

14.00 -15.15 часа Музикална програма по време на която гражданите и гостите да могат да разгледат представената техника и дейност на клубовете

15.15 -16.30 часа Спортни мероприятия, стрелби с лък и други


https://www.varna24.bg/novini/varna/Eto-programata-na-spektakula-Bulgarskata-armiya-ot-Asparuh-do-nashi-dni-1382089
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.