Александър Марков излезе на сцената с 6-струнна електрическа цигулка
Автор: Пламена Николова 09:24 / 14.09.2022Коментари ()1264
Виртуозът със златна 6-струнна електрическа цигулка Александър Марков и диригент маестро Светослав Борисов съвместно с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул изнесоха концерт вчера  в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Концертът е част от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято", който се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. Под мотото “Шедьоври на класиката" програмата на този впечатляващ концерт включва произведения от Моцарт, Вивалди, Сан-Санс, Сарасате, Масне, Чайковски, Григ, Бизе. Александър Марков ще изпълни Grande finale от своята Рок симфония.

Александър Марков е носител на златен медал от Международния конкурс за цигулари "Паганини“.  Той солира на някои от най-известните оркестри в света с диригенти като Лорин Маазел, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, споделял е сцената с Марта Аргерич. Марков съчетава любовта си към класическата музика и рока. 

Истанбулският държавен симфоничен оркестър прави световни премиери на голяма част от произведенията на водещите турски композитори и изпълнява музика за радио и телевизионни програми. Има турнета в Европа, Южна Америка, Япония, Египет. През годините с оркестъра са работили Йехуди Менухин, Жан-Пиер Рампал, Гидон Крамер, Лучано Павароти, Лейла Генчер, Фазил Сей. От 2014 г. главен диригент е Ендер Сакпинар.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Aleksandur-Markov-izleze-na-scenata-s-6-strunna-elektricheska-cigulka-1393126
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.