Готвят още по-солени глоби за шофьорите
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 25.10.2022Коментари ()698
©
Затвор до 3 години за отказ от проверка за установяване на употребата на наркотици на пътя. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георги Георгиев.

Зачестилите случаи на управление на автомобил под въздействие на такива вещества ясно показвали необходимостта от законодателни промени, които да имат ефективно превантивно, предупредително и възпитателно въздействие върху поведението на шофьорите.

Според вносителите отказът от проверка всъщност означава употреба и следва да се приравнява на установена положителна проба за наркотици.

Съгласно Наказателния кодекс шофьор, каращ с дрога, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лв.

В същото време Законът за движението по пътищата предвижда налагане на административно наказание, в случай че водачът откаже проверка за установяване на употребата на наркотици, и както при неизпълнение на предписание за химико-токсикологично лабораторно изследване. Това дава възможност на дрогираните шофьори да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, обясняват вносителите, пише "24 часа".


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Gotvyat-oshte-po-soleni-globi-za-shofyorite-1439670
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.