Последният крал на Гърция няма да има държавно погребение
Автор: Тереза Герова 12:06 / 11.01.2023Коментари ()496
©
Починалият във вторник на 82- годишна възраст бивш крал на Гърция, Константинос II, няма да бъде погребан с държавни почести, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на информация от правителството.

Панихидата ще се състои в бившия семеен кралски дворец, намиращ се на северозапад от Атина.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис ще бъде представлявано от Лина Мендони, министър на културата.

Константинос бе откаран в частна болница в гръцката столица миналата седмица заради проблеми с дишането и бе лекуван в интензивно отделение.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на британския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.

Константинос II се възкачи на трона на 23-годишна възраст през 1964 г., точно след като спечели златен олимпийски медал по ветроходство. Но той скоро стана непопулярен, тъй като се сблъска с избраното правителство на Георгиос Папандреу. Правителството пада през 1965 г. по време на политическа криза, известна като "Апостасия“ (Отстъпничество) или "кралския преврат“, и след това Константин назначава последователни правителства с малка обществена подкрепа. Този период на политическа нестабилност в крайна сметка доведе до идването на власт на военната хунта през 1967 г.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Posledniyat-kral-na-Gurciya-nyama-da-ima-durzhavno-pogrebenie-1526169
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.