Продадоха уникална порцеланова купа за 25 млн. долара
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 11.04.2023Коментари ()625
Деликатна порцеланова купа с диаметър около 11 см беше продадена на търг за повече от 25 милиона долара по време на Седмицата на китайско изкуство в Хонконг.

Описана от аукционната къща Sotheby's като "много ценна", антиката произхожда от рядка група керамика, украсена в императорските работилници в Пекин през 18 век.

Купата е произведена по времето на император Юенджан, който управлява Китай от 1722 до 1735 г. (въпреки че емайлът вероятно е бил боядисан малко след смъртта му). Това е част от традиция, известна като "falangcai" или "чужди цветове", име, дадено на порцелан, произхождащ от императорските пещи на Юенджан, но емайлиран от занаятчии в Забранения град в Пекин.

Струващата 25,3 милиона долара купа изобразява две лястовици, цъфтящо кайсиево дърво и върба. Дизайнът включва и откъс от стихотворение, за което се смята, че е поръчано от предшественика на Юенджан от династията Мин, императора Уан Ли.

В каталога на търга експертът по керамика Реджина Крал казва, че мотивите с птици и цветя са били популярни в периода Юенджан. Тя също така описва купата като "върха на рисуването върху порцелан, артистичност, която никога не е била надмината".

"Парчета, рисувани с толкова оскъдни и изтънчени природни мотиви, както се виждат тук, "увити“ около съда като разгънат ръчен свитък, са направени в Пекин само за много кратък период от време“, пише тя, добавяйки, че повечето от останалите примери сега се съхраняват в Дворцовия музей в Тайван.

Купата е записана за първи път в колекция, събрана от базирания в Шанхай корабен търговец капитан Чарлз Осуалд Лидел в края на 19 век. Всъщност купите били две и са разделени през 1929 г., когато всяка от тях е продадена за £150 (което възлиза на малко над £7,600, или ,400, в днешни пари). "Близнакът" на купата сега се съхранява в Британския музей в Лондон.

Тази, която беше продадена на търга в събота беше сред забележителните антики в пролетната серия на Sotheby's в Хонконг, отбелязващи 50 години от началото на дейността на аукционната къща в Азия.

Други търгове включваха часовници, чанти и реколта вина, като различните разпродажби на китайско изкуство донесоха общо 208,5 милиона долара, инофрмира vesti.bg. Историческите артикули в продажбата включваха вази, статуи и имперски съкровища, вариращи от нефритов печат до комплект пръстени.

В изявление председателят на Sotheby's за Азия Николас Чоу описа резултатите от седмицата като "изключителни“, добавяйки, че китайското изкуство остава "в челните редици на нашия бизнес“.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Prodadoha-unikalna-porcelanova-kupa-za-25-mln-dolara-1635291
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.