Разследват британския премиер Риши Сунак и съпругата му
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 20.04.2023Коментари ()475
©
През последните дни британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти се изправиха пред разследване за конфликт на интереси във Великобритания. Междувременно само за ден Мурти загуби 81 млн. долара, след като акциите на основания от баща ѝ индийски софтуерен гигант "Инфосис" се сринаха. Тя притежава 0,94% от компанията, предаде NOVA.

Проверката срещу Сунак се извършва от парламентарна комисия по етика. Оказва се, че той е пропуснал да деклараира друг бизнес на съпругата си, който разчита на бюджетно финансиране.

Тя притежава акции в агенцията за детски грижи Koru Kids, която е сключила договор с британското правителство. Обединеното кралство широко рекламира този свой проект, благодарение, на който детските градини и ясли ще бъдат безплатни за деца от 18 месечна възраст.

По време на обсъжданията за бюджета премиерът изрично е питан от опозицията дали има нещо за деклариране, като той отрича.

По-късно на 4 април обаче изпраща писмо до парламентарния надзорен орган по етика, в което посочва участието на Акшата Мурти в една от шестте агенции, които предоставят детски грижи.

Риши Сунак вероятно ще бъде санкциониран, ако бъде установено, че е нарушил закона.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Razsledvat-britanskiya-premier-Rishi-Sunak-i-suprugata-mu-1646218
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.