Община Варна ще е първата в страната със собствена арт база
Автор: Екип Varna24.bg 12:53 / 05.09.2023Коментари ()4199
©
Визуализация
Община Варна ще е първата в страната административна единица със собствена творческа база, каза днес на пресконференция кметът Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Тя ще бъде обособена в ремонтирани помещения, прилежащи на къщата-музей "Георги Велчев", която се намира на ул. "Генерал Радко Димитриев" в морския град.

В двора на музея има две помещения, които от години плачат за ремонт. Те ще бъдат реконструирани и обновени, като ще приютяват творци от Варна, България и света,на принципа на споделени ателиета и арт лаборатория за творци.

Помещенията са с обща разгърната застроена площ от 179 квадрата. Самата къща музей е дарена на Община Варна през 1959 година от наследниците на известния художник маринист. От 1961 г. функционира като музей, към Градската художествена галерия в морския град.

Помещенията, в които ще бъде обособено съвременното арт пространство, преди години са били ползвани от реставраторите на Археологическия музей. От много лета насам са неизползваеми. Вече е изготвена виза за проектиране, има издадено и разрешение за строеж, като ориентировъчната цена за СМР е около 380 хил. лева.

На първия етаж ще има изложбена зала. На втория - ателиета, в които ще могат да работят наши и международни творци по общи арт проекти. Ще има и ателие за съвременни, дигитални произведения.

Целта е новото пространство е да бъде по модела на известния "Вулкан".

Припомняме, че в средата на 70-те години на миналия век халетата на бившата фабрика "Вулкан" във Варна бяха превърнати във фабрика за изкуства. Там ателиета имаха много от творците на морския град.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtina-Varna-shte-e-purvata-v-stranata-sus-sobstvena-art-baza-1812337
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.