След близо петчасови дебати по вота на недоверие, съдбата на кабинета се решава утре
Автор: Самуил Иванов 14:06 / 15.11.2023Коментари ()1129
©
Близо пет часа депутатите дебатираха по внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков, предаде репортер на "Фокус"

Вотът бе внесен заради водената от кабинета политика в сферата на отбраната и националната сигурност. 

В мотивите си от "БСП за България" посочиха, че "решенията в сферата на сигурността и отбраната се вземат не на база на реалните нужди, а в услуга на чужди икономически и политически интереси". Според петата политическа сила правителството е избрало поведение, което е поставило страната и българите под нарастващи рискове за сигурността. 

В хода на дебатите се чуха обвинения както към правителството, така и към управляващото мнозинство. Депутатите водеха спорове както за политиката за модернизация на армията, така и състоянието на службите и бежанския натиск. 

Николай Дренчев заяви, че правителството е доунищожило отбранителните способности на страната.

"Унищожението на българската армия е започнало отдавна с нарязването на самолетите и ракетите ни. Разликата със старите времена е, че някога някои от нас мислиха, че настъпил краят на историята, че няма повече да има никакви войни – никога и никъде. Войните до нас ни опровергават, това е, което се е променило. Войната в Украйна представлява една огромна лаборатория, която тества всички техники, технологии и военни тактики и уроци, които трябва да се изучават от този военен университет трябва да се прилагат у нас. За съжаление, нищо от това не се случва.

Проблемите, свързани с логистиката, с техниката, с простите и ефективни неща, които работят добре, дори когато са стари, когато са от предишното поколение, се оказва, че е критично важно да ги има. Нашето правителство ги подари, изпразни складовете ни, унищожи остатъчната боеспособност на армията, която беше стъпила, макар на стари поколения и технологии. Вярната формула за отбраната е въоръжен народ, обичаш родината си и готов да я защитава с оръжие в ръка“, заяви той.

От ИТН Грозадан Караджов заяви, че националната сигурност зависи от стабилно и работещо правителство. Той смята, че кабинетът "всекидневно на ръба на разпадане“.

Атанас Зафиров от БСП каза, че все по-малко младежи кандидатстват в Националния военен университет. Той смята, че в политическото ръководство липсва желание за привличане на млади кадри в армията. Според Зафиров правителството закупува техника без ясна стратегия за подобряване на боеспособностите на страната.

В отговор на това Искрен Митев от ПП-ДБ нарече БСП "проруската партия, чийто министър на икономиката подписваше и благодарение на който патроните, които България произвеждаше, бяха основен инструмент в Украйна“.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че в българските военни складове има най-много съветско оръжие в Европа. Мирчев заяви, че правителството обновява въоръжението. По думите му БТР-те, които България ще изпрати на Украйна, никога не са били предназначени за армията. Той каза още, че въздушната сигурност на страната по никакъв начин не е компроментирана заради изпращането на дефектните ракетни комплекси C-300 към Украйна.

В отговор на това Борислав Гуцанов разкритикува Ивайло Мирчев. Той бе категоричен, че в складовете не влязло ново въоръжение, а те били изпразнени. По думите му страйкърите, които България ще закупи, са "ходещи ковчези“.

Радостин Василев каза, че министър Тагарев е натрупал много голямо обществено недоверие през шестте месеца, в които изпълнява длъжността. По думите му България не може да си позволи да похарчи над 2 млрд. лева за нови машини "Страйкър“ поради факта, че финансовото състояние не било стабилно.

Тошко Йорданов коментира ситуацията в службите за сигурност. Той разкритикува ПП-ДБ, които са основните двигатели на реформата в тях, за това, че не са представили стратегия за това как ще изглеждат ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО Въшно и военно разузнаване след промените.

Атанас Атанасов заяви, че вотът е абсолютно несъстоятелен. По думите му той е бил "предизборно мероприятие" и е трябвало да се проведе преди местните избори. Атанасов коментира и ситуацията с председателя на ДАНС. Според него службите се използват за политически цели. Съпредседателят на ПП-ДБ каза, че неприемането на годишните доклади на службите от парламента, е достатъчно за искането на оставки. По думите му "ДАНС се е превърнала в добра платена почивна станция". 

Народното събрание ще трябва да гласува дали да подкрепи вота на недоверие най-малко 24 часа след приключването на дебатите. През утрешния ден ще стане ясно дали кабинетът "Денков" ще остане на власт или ще бъде свалено.



Още по темата: общо новини по темата: 1531
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/256 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sled-blizo-petchasovi-debati-po-vota-na-nedoverie-sudbata-na-kabineta-se-reshava-utre-1897677
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.