Сочена е за една от трите бели отрови, но от хилядолетия хората я консумират
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 24.11.2023Коментари ()847
©
Захарта е сочена за една от трите бели отрови – сол, захар и брашно. Дори и знаейки това, хората от хилядолетия консумират захар, защото сладкият вкус е много по-приятен, примамлив и предпочитан от горчивия. В наши дни информираността е основен белег на обществото – непрекъснато изплуват тези, които подчертават вредното влияние на захарта за организма на човек, но дори и този факт не спира консумацията на сладката "бяла отрова".

Нещо повече – съвременната хранителна индустрия експлоатира все повече захарта за придаването на приятен вкус на храни, за които дори и не подозираме, че е необходима употребата ѝ. Например захар се съдържа в почти всички пакетирани храни, дори картофките и салатите в МакДоналдс съдържат захар, което е една от причините за вредното влияние на т.нар. фаст фууд.

Захарите са вид въглехидрати. Рафинираната захар представлява захароза, която състои от глюкоза и фруктоза – прости захари, намиращи се естествено в плодовете. Захароза и глюкоза се съдържат в малки количества и в някои зеленчуци като цвекло, моркови, грах.

Човечеството употребява захар от хилядолетия. Още в средата на първото хилядолетие пр.н.е. индийците започнали да изваряват праха от сока на захарната тръстика. Полученият продукт в началото бил използван само като лекарство, но след време те започнали да подслаждат с него различни ястия. След няколко века плантации за захарна тръстика се появяват в Китай, а после и в Персия.

В древността захарта била известна като индийска сол в Гърция. Култивираното цвекло се смята, че произхожда от Средиземноморските райони на Европа. Въпреки че се използва от много по-рано като зеленчук и фуражна култура, като източник на захар се използва само от последните 170 г. Европейците дълго време не са произвеждали захар, а вносната е била много скъпа. Едва през 1747 г немският химик Андреас Марграф открива, че кристална захар може да се получава от цвеклото.

Наполеон прави революция в производството на захар, като поставя началото на интензивно производство на видове цвекло. По негова заповед са изградени инсталации за извличане на захар във Франция. Около средата на 19-ти век се развива масова индустрия в Германия и Франция, основана на цвекло с високо захарно съдържание и усъвършенствани техники за добив на захар.

В самото начало захарта била луксозна храна като черния хайвер и се продавала само на елита на Европа. Не след дълго обаче тя била използван като бърз източник за енергия за работници в новия индустриализиран свят. Според някои учени хората обичат захарта, защото сладкият вкус ни напомня за майчиното мляко. Всички захари, които поглъщаме, се превръщат в глюкоза, за да може организмът ни да я преработи. Това е и причината всички млекопитаещи животни да обичат сладко, макар за повечето от тях то да е наистина вредно, пише gotvach.bg.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Sochena-e-za-edna-ot-trite-beli-otrovi-no-ot-hilyadoletiya-horata-ya-konsumirat-1908579
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.