Москва твърди, че ЕС няма да успее да спре вноса на руски газ
© Фокус
Европейският съюз няма да успее в усилията си да спре вноса на руски природен газ, като даде на страните-членки на ЕС правомощието да блокират тези доставки, заяви във вторник Мария Захарова, говорител на Руското външно министерство.

Ход от страна на ЕС да разреши на страните-членки да блокират вноса на руски природен газ само би довел до по-бързото му пренасочване към нововъзникващите пазари, каза още Захарова, цитирана от Ройтерс.

Европейският съюз е изготвил законодателно предложение, за да разреши на държавите-членки да забранят на руски и беларуски компании да резервират капацитет за газопроводи в блока в опит да намалят допълнително приема на руски газ от ЕС, съобщи Financial Times (FT) миналата седмица.

Според доклада на FT предложението ще включва и достъп до терминали за втечнен газ (LNG terminals) в ЕС.

Друг аспект на законодателството позволява на европейски компании, които имат съществуващи договори с руски или беларуски газови компании, да се измъкнат от договорните си задължения, без да се налага да плащат съответните неустойки, според неназован източник от Брюксел, който говори с FT.

Според документа, видян от FT, на членовете на ЕС ще бъде разрешено "частично или, когато е оправдано, напълно да ограничат“ достъпа до газови оператори от Русия и Беларус, "където е необходимо, за да защитят основните си интереси в областта на сигурността“.

Вносът на руски газ в ЕС по тръбопровод може да е много нисък в сравнение с историческите средни стойности, но вносът на руски втечнен газ (LNG) процъфтява.

Около 21% от втечнения природен газ от Русия, предназначен за Европейския съюз, е трансбордиран, като не е включен в официалните данни за вноса и по този начин се пренебрегва от политиците на ЕС, твърди Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

"Трансбордираните товари, пристигащи на терминалите за втечнен природен газ в Европа, често не са включени в официалните данни за вноса и по този начин се игнорират от политиците“, пише в анализ Ана Мария Джалер-Макаревич, водещ енергиен анализатор за европейския екип на IEEFA.



Още по темата: общо новини по темата: 49
17.05.2024 »
23.02.2024 »
05.12.2023 »
04.12.2023 »
27.11.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Moskva-tvurdi-che-ES-nyama-da-uspee-da-spre-vnosa-na-ruski-gaz-1930205
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.