Варненци атакувани по къщите си от емисари на "Свидетели на Йехова"
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 18.10.2010Коментари ()2476
© Impact Press Group
"Свидетели на Йехова" леко и неусетно сменят тактиката си, алармираха  граждани. Емисари на движението отново са много активни във Варна в последните дни, но кампанията им не е толкова агресивна. Живеещи в кв. "Левски" сигнализираха, че през този уикенд йеховисти са ходили от врата на врата по къщи и жилищни блокове и са предлагали безплатно месечните издания на движението "Пробудете се" и "Стражева кула". Разликата обаче е в поведението на емисарите, коментират хората. Сега последователите на учението били изключително учтиви, ненатрапчиви, с усмивка на уста предлагали на домакините да отделят няколко минути от времето си, за да ги изслушат. Ако хората не желаели, емисарите оставяли списанията и си тръгвали, без да настояват.

"И у нас дойдоха, в събота по обяд. Имахме роднинско парти, не им обърнах внимание. Те обаче оставиха списания и си тръгнаха", сподели 28-годишната Маринела Маринова.

"Свидетели на Йехова" са много активни в последните дни и в традиционния си район за действие - около Кооперативния пазар. Там също се предлагат на минувачите октомврийските издания на двете основни списания, които според запознати се печатат в чужбина. За повечето хора обаче "Свидетели на Йехова" е религиозна секта, при това опасна. Движението има регистрация в България, но под друго име и със съвсем различен обхват на дейност.

В началото на септември в София ВМРО организира протест срещу движението на йеховистите с искане за тяхната забрана. Сред основните мотиви на "войводите" бяха някои от правилата, към които се придържат "Свидетели на Йехова", а именно негативното им отношение към медицината и забраната за спасяващо кръвопреливане, както и отричането на държавните символи и военната служба. "Те са изключително опасни. Използват, когато някой човек е слаб по една или друга причина, в затруднение е, и го оплитат в мрежите си. Затрупват го с литература уж да помогнат, а в крайна сметка ограничават социалните му контакти и няма отърване", казаха тогава от ВМРО.

В списанията, които раздават пък, има немалко различни познавателни текстове, от чисто занимателен и научен характер - примерно за животни, растения, държави, континенти, които се четат с интерес от младите хора и така се прихваща постепенно вниманието към учението на йеховистите.

42 са максимите, в които вярват "Свидетели на Йехова". Поне така е записано в сайта на движението. Сред тях онези, които най-много противоречат на православното християнство, са няколко постулата: "Христос умрял на стълб, а не на кръст", "Човешката душа престава да съществува при смъртта", "В поклонението не бива да се използват изображения", "Християнинът трябва да се държи отделен от света", "Приемането на кръв в тялото през устата или през вените нарушава божия закон", Не е правилно да има свещеническа класа и специални титли". Йеховистите отричат празнуването на Рождество Христово и Възкресение Христово - Коледа и Великден, отричат и празнуването на рождените дни на хората.

Отец Дончо: Не отваряйте вратите си!

Ние винаги сме изразявали отношението си съм тази секта, обявихме се против построяването на тяхна зала в район "Младост", коментира за в. "Черно море" отец Дончо, говорител на Варненската и великопреславска митрополия. Според него всеки православен християнин трябва много добре да познава вярата си, корените, традициите и ако притежава това познание, няма да бъде уязвим за атаките на различните секти.

"Нашият апел е православните християни да познаят добре вярата. Храмовете ни са отворени, всеки храм отслужва литургии, всеки мирянин може да се срещне и да разговаря със свещеник. В нашите неделни училища организираме беседи - и за деца, и за възрастни. Апелът ни е хората да бъдат много предпазливи в контактите си с емисарите на сектите. По-добре е въобще да не им отварят вратите на домовете си, да не повеждат никакви разговори с тях. Защото те се позовават уж на божието слово, а всъщност заблуждават хората. Хората са потенциални жертви поради незнанието си", казва още отец Дончо. И заключава: "Нашата църква не е агресивна, ние не можем да ходим от врата на врата и да агитираме за вярата. Вярата на хората е собствен избор. Затова се обръщаме към всеки да опознае духа и традициите си, за да е готов да се противопостави на тази агресия на сектите..."

Източник: в. "Черно Море"




Още по темата: общо новини по темата: 24
11.05.2011 »
09.11.2010 »
08.11.2010 »
07.10.2010 »
27.07.2010 »
23.07.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-atakuvani-po-kushtite-si-ot-emisari-na-Svideteli-na-Iehova-199683
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.