Горчиво е на вкус, но е много полезно за метаболизма и очите | ||||||
| ||||||
Радичио е сравнително горчиво на вкус, можете да се запази свежо до една седмица в хладилника. Радичио съдържа множество полезни вещества и минерали и затова се смята за абсолютен имуностимулатор. Заслужава си да се споменат витамините - от група В, А и С, както и минералите калий и калций. В листата му се съдържат и много антиоксиданти, кото са полезни за очите. То оказва благоприятен ефект върху метаболизма, а горчивите вещества подпомагат работата на черния дроб и жлъчния мехур. На нашия пазар може да намерите радичио в лилав цвят. Изобилието от фибри и вода, както и ниското съдържание на мазнини, го правят подходящ за диети и отслабване. В 100 грама листа радичио има само 100 калории. Ако решите да готвите с него или да го добавите към вашата салата, трябва да премахнете външните листа и да го измиете хубаво под течаща хладка вода. Най-важното нещо при приготвянето му е да премахнете бялата сърцевина, защото това е най-горчивата част от зеленчука. |