С какво да заменим месото през лятото – вкусно, леко и без жертви
Автор: Десислава Томева 22:50 / 06.06.2025Коментари ()1417
©
Лятото е онова време от годината, в което дори най-ревностните фенове на мръвките започват да посягат по-често към нещо зелено, хрупкаво и свежо. Причината не е само жегата. Организмът сам казва, че иска нещо по-леко – и добре е да го чуем.

Заместването на месото през лятото не значи диета, лишения или дъвчене на марули, пише "Фокус“. Напротив – означава нови вкусове, повече фибри, по-добро храносмилане и шанс да се поглезим с интересни комбинации. Ето какво можем да сложим в чинията си вместо пържола, без да чувстваме, че жертваме вкуса:

Бобови култури – храната на силните

Леща, нахут, боб, грах – това не са просто заместители на месото, а истински протеинови шампиони. Лещата е идеална за къри, нахутът – за хумус или фалафел, а бобът – за студени салати или запеканки с домати. Богати са на желязо, фибри и дълго засищат.

Яйца и млечни – класически протеин с лек характер

Яйцата са лесни за приготвяне, а омлет с тиквички или фритата с домати и сирене са достойна алтернатива на месния обяд. Кисело мляко и сирене (в умерени количества) са отличен избор в горещините, особено като част от таратор или салата.

Гъби – умами бомба

Печурките и кладницата имат месеста текстура и дълбок вкус, който напомня месо, но без мазнини и тежест. Печени на скара, пълнени с булгур и зеленчуци или задушени с чесън и масло – те заслужават уважение.

Тофу и темпе – за експериментаторите

Тофуто е соев продукт, неутрален на вкус, но идеален за овкусяване – особено в марината от соев сос, чесън и джинджифил. Темпето има по-интензивен вкус и е богат на протеини. И двете опции са подходящи за сотиране, грил или добавяне в салати и купички с киноа.

Киноа, елда и булгур – зърнената основа на лекото хранене

Тези зърнени култури съдържат всички незаменими аминокиселини, което ги прави пълноценни източници на протеин. Чудесни са за пълнеж на зеленчуци, гарнитури или като основа за салати с пресни продукти и дресинг.

Ядки и семена – малки, но силни

Бадеми, орехи, слънчогледово и тиквено семе могат да бъдат част от закуска, салата или лека вечеря. Богати са на добри мазнини, протеини и придават текстура на всяко ястие.

Да заменим месото през лятото не е просто кулинарно упражнение – това е покана към тялото ни да се почувства леко, жизнено и балансирано. И докато температурите скачат, нека в чиниите ни цари вкусна прохлада – с малко повече зелено, малко по-малко мазно и много повече фантазия.



Още по темата: общо новини по темата: 143
08.06.2025 3-звезден хотел струва около 1225 лв. това лято, при 5-звезден разходът достига 2750 лв. за цялото семейство
08.06.2025 Синоптици: Днес ще бъде много горещо! На места живакът скача до 37 градуса!
06.06.2025 1300 лв. за камериерки, 2500 лв. за бармани и до 5000 лв. за готвачи – малко българи се съгласяват да работят за тези пари
05.06.2025 Цените на горивата в България – ще скочат ли заради еврозоната и какво лято се очертава
05.06.2025 Изследват за замърсяване морските води край Кранево след авария на пречиствателна станция в района
05.06.2025 След обяд предстои рязка промяна във времето в някои части от страната
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/interesno/S-kakvo-da-zamenim-mesoto-prez-lyatoto-vkusno-leko-i-bez-zhertvi-2584157
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.