Общината става сергия за концесии
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 30.11.2011Коментари ()2130
© Varna24.bg
Община Варна смята да даде поредица от дейности на концесия, като не смята да поставя на първо място в този процес икономическата изгода. Това стана ясно от програмно изказване на зам.-кмета по общината по юридическите въпроси Антон Жожев пред комисията "Собственост и стопанство" на общинския съвет. Той обясни, че обществените поръчки, за които той отговаряше и през предишния мандат на Кирил Йорданов, ще станат по-малко, защото няма пари в местния бюджет.

"Когато общината има пари в бюджета, тя поръчва изпълнението на различни услуги с обществени поръчки. Когато обаче няма пари в бюджета, това значи ли, че трябва да лишим гражданите от тези услуги?", попита риторично Жожев и добави, че изходът е в концесиите. Неговото слово обаче стигна на границата на абсурда, когато той заяви, че общината едва ли не трябва да плаща на концесионерите, а не обратното. Според Жожев обаче духът на закона бил точно такъв и целта била да се работи в услуга на гражданите, дори и на цената на намаляването на цената на концесионните такси. Въпреки че спомена обекти като парка и стадиона във "Владиславово", цялата тирада на зам.-кмета пред съветниците беше на практика в защита на една конкретна концесия, която се оказа първото нещо, с което се захвана стопанската комисия. Става въпрос за изграждане на депо за рециклиране на строителни отпадъци в промишлената зона Клисе баир край Тополи. Подготовката на концесията беше одобрено от комисията "Собственост и стопанство" и ще бъде окончателно гласувана на следващата общинска сесия.

Искането за строителното депо е от май

Още през май управителят на "Пътища и мостове" ЕООД Росен Колелиев е изпратил до общината писмо, че фирмата е готова да изгради инсталацията на концесия. Технологията предвижда разтрошаването на строителните отпадъци и използването им като инертен материал в строителството на пътища. Натрошената маса ще се съхраняват отделно от земни маси, също получени при изкупни работи на строителни обекти. Във Варна няма подобна инсталация, а до момента строителните материали пълнеха главно сухите дерета на територията й, което може да създаде сериозни рискове при наводнения.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 58
14.12.2011 »
08.12.2011 »
07.12.2011 »
30.11.2011 »
29.11.2011 »
28.11.2011 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-stava-sergiya-za-koncesii-309072
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.