Варненци на бунт срещу продажбата на детския комплекс
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 09.12.2011Коментари ()1816
© Народно дело
Варненци започнаха събирането на подписи под петиция срещу продажбата на сградата на Общинския детски комплекс на ул. "Пушкин" №7. Акцията стартира вчера и само за няколко часа несъгласието си за сделката изразиха десетки граждани. Сградата на ОДК, дадена му за ползване през 1995 година с решение на Общинския съвет, е включена в програмата за разпореждане с имотите на местната власт за следващата година. Тя ще бъде гласувана на предстоящата сесия на съвета следващата сряда, което е причината гражданите спешно да повдигнат проблема.

"Надявам се всички граждани на Варна да подкрепят тази петиция, защото се касае за повече от 2500 деца - от 5-годишни до 12-и клас, които се обучават безплатно в областта на науката, изкуството и спорта", коментира един от подкрепящите петицията. Според друг участник в подписката интересът към школите е много голям не само защото са безплатни, а защото нивото на обучение е много високо. "Децата ни са лауреати в престижни международни и национални конкурси", добави той..

Вероятно заради ангажименти около вчерашния студентски празник за коментар не бяха открити нито шефката на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова, нито ресорният зам.-кмет Коста Базитов. За сметка на това председателят на комисията по младежките въпроси към Общинския съвет Костадин Костадинов заяви, че е готов да се срещне и да коментира случая с авторите на петицията.

Школите пострадаха от частен собственик

Причина за проблемите на Общинския детски комплекс е, че част от сградния му фонд на ул. "Пушкин" е частна. Именно останалата част от имота, включително и земята, предстои да бъде продадена, като най-вероятно ще бъде изкупена от същото лице. Има няколко варианта за сделката - с търг, конкурс или на принципа на публично-частното партньорство, означаващо на практика замяна с друг имот. Още в началото на годината част от школите на ОДК бяха преместени в Младежкия дом. Като вариант за подслоняването им беше обсъждана и сградата на средношколското общежитие, чиято база обаче се оказа в критично състояние. Още при януарските промени шефката на детския комплекс Монка Николова коментира: "Единствената ни надежда е да се построи нова сграда за ОДК в двора на средношколското общежитие на гърба на здравната каса. Ако се осъществи публично-частно партньорство, строежът може да стартира още тази година." Идеята обаче още не е реализирана.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 4
15.12.2011 »
15.12.2011 »
15.12.2011 »
09.12.2011 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-na-bunt-sreshtu-prodazhbata-na-detskiya-kompleks-311500
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.