Гигантски стоножки нападнаха варненци
Автор: Екип Varna24.bg 15:12 / 02.05.2012Коментари ()9461
© Народно дело
Със затоплянето на времето се увеличават и случаите на ухапани от сколопендри, отчитат лекарите от клиниката по токсикология във Военноморска болница. През последните седмици вече неколцина варненци, прекарали уикендите в покрайнините на града, са потърсили помощ. По принцип гигантските стоножки се страхуват от хората. Обитават тъмни и влажни места, но усетят ли заплаха, хапят, последствията от което много наподобяват ухапване от змия. На мястото се образува голям и изключително болезнен отток. В повечето случаи до усложнения не се стига. Пациентите се преглеждат и им се изписва лечение в домашни условия.

В зряла възраст сколопендрите достигат дължина до 20 сантиметра. Хищните насекоми при ухапване изпускат невротоксин, който за човека не е отровен, но в някои случаи причинява алергия. Пострадалите е добре да наложат на мястото на ухапването студен компрес и да потърсят лекарска помощ.

Сколопендрата е представител на най-едрите стоножки на територията на страната. Насекомото е хищно, тъй като се храни основно с дъждовни червеи, други насекоми и техните ларви. Захваща плячката си с крака и я ухапва с челюстите си, парализирайки я с невротоксин. Среща се по равнинни територии с по-висока температура. Живее под камъни, под корите на дървета, в мазета на къщи.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gigantski-stonozhki-napadnaha-varnenci-348660
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.