Станислава претърпяла нова животоспасяваща процедура преди дни
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 11.05.2012Коментари ()1834
© Impact Press Group
27-годишната Станислава Христова е претърпяла нова животоспасяваща процедура (вертикулен дренаж) на 7 май следобед, съобщи на пресконференция доц. Силва Андонова, ръководител на втора неврологична клиника с интензивно отделение в МБАЛ "Света Марина". Причината е била свързана с влошаване на състоянието (вазоспазъм - разширение на кръвоносен съд), което е показало мониторирането на мозъчната хемодинамика. Процедурата е извършена по спешност след провеждането на разширен болничен консилиум. В момента пациентката е със стабилни жизнени показатели, но остава в критично състояние, посочи доц. Андонова. Този период ще продължи поне още няколко дни заради риска от усложнения от наличния вазоспазъм.

Пресконференцията бе и по повод на посещението във Варна на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова (на снимката вдясно), която се запозна на място със състоянието на Станислава Христова. Тя отклони отправените й от ръководството на болницата благодарности, като посочи, че те трябва да са най-вече за 100-те медици от различни специалности, полагащи денонощни грижи за 2 човешки живота - на майката и бъдещото й дете. До момента само използваните консумативи са на стойност 36 000 лв., общите разходите за лечението тепърва ще се изчисляват. Държавата ще продължи да осигурява всичко необходимо, случаят е сред малкото, с които тя се ангажирала, посочи министърът. Тя похвали всички медици за демонстрираната добра екипна работа и увери, че до 2-3 месеца национални консултанти ще изготвят стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания.

Мозъчната аневризма на Станислава е била вродена, стана ясно още на пресконференцията. За интервенционалната терапия, приложена от д-р Мирослав Лилов, у нас няма стандарт и подготвени кадри, което трябва по спешност да се промени. Това алармираха в писмо до министъра на здравеопазването преди дни от ръководството на "Света Марина". Бременната в пети месец жена беше в кома, след като претърпя два инсулта. На 7 май екип от ВМА - София, воден от д-р Лилов, извърши сложна спасителна операция на пациентката.

Източник: в. Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 17
20.05.2013 »
16.04.2013 »
31.08.2012 »
13.06.2012 »
30.05.2012 »
18.05.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Stanislava-preturpyala-nova-zhivotospasyavashta-procedura-predi-dni-351148
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.