Данчо Симеонов: Светът трябва да знае за откритията на Варна и региона
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 28.09.2012Коментари ()1161
©
"Светът трябва да знае повече за нашата история и за това, какво е открито във Варна и региона, защото находките са с изключителна историческа стойност" заяви областният управител Данчо Симеонов във връзка с излъчването на филм за културно-историческото наследство на Варна по един от водещите образователни телевизионни канали в света.

Изказването той направи при откриването на Третата научна конференция "Културното наследство на Варна", която е организирана от Съюза на учените във Варна и е посветена на 250-годишнината на "История славянобългарска".

"Темата за културно-историческото наследство ми е много близка, още повече, че с нашите сънародници в Молдова, с които имаме общи корени работим усилено за популяризиране на българската история и се стремим да запознаем все повече хора с българската история, до къде се е простирала българската държава, какви владетели е имала, как е развивала страната в далечното минало" сподели Симеонов.

За усилията и подкрепата му в изучаването на историята и културно-историческото ни наследство по решение на УС на Съюза на учените във Варна областният управител ще бъде награден с почетния плакет на съюза на тържествена церемония в края на тази година" обяви председателят на Съюза на учените във Варна капитан І ранг, проф. Боян Медникаров.

В откритата сесия на конференцията са предвидени доклади повече от 10 доклада, свързани с културно-историческото наследство на Варна, неговото опазване, поддържането и съхраняването на архивите, съвременен поглед върху тоталитарните монументи и не на последно място - варненският принос за формиране на нов отрасъл в правото - право на културата на Република България.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Dancho-Simeonov-Svetut-tryabva-da-znae-za-otkritiyata-na-Varna-i-regiona-383828
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.