Добри варненци помагат на бежанци от Сирия
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 23.09.2013Коментари ()4429
© Народно дело
Оживление царeше през уикенда в просторното помещение на ул. "Македония" №4 във Варна, където доброволци стягаха чували с помощи за бедстващите сирийски бежанци от лагера в Пъстрогор, Свиленградско. Акцията е насочена най-вече към майки с малки деца, бременни жени, малчугани без придружител, и ще продължи, обясни двигателят на акцията Моника Гецова.

В събота бяха събрани около 1000 лв. В кампанията са се включили и сирийци, живеещи във Варна. В нашия град живеят и работят десетки граждани от страната. Всеки от тях е избрал за своя кауза линията на опозицията или на управляващите в родината си, и това разбираемо - всеки от тях е лично засегнат.

Не за първи път Моника и хората от сдружението "Варненски майки" се залавят да помогнат на нуждаещи се, но сега тя има личен мотив да го прави. Моника не иска да застава пред камери и фотоапарати, но сподели, че като дете е живяла в Сирия с родителите си, те работили там няколко години. Последно е била в Сирия преди войната през октомври 2010 г. и е останала с чудесни впечатления. Тя заяви, че няма политически пристрастия по отношение на събитията в близкоизточната държава.

"В Пъстрогор има деца, които са били отвлечени и после пуснати, те са сами и не знаят къде са родителите им. Има семейства с изпоклани деца и родители, на тях трябва да се помогне", разказва Гецова.

Колкото до притесненията на местните хора и изобщо в България, че може с бежанската вълна да проникнат престъпници и криминални елементи, тя смята, че семейство с 5 деца не може да върши престъпления. Нито да прави секс по улиците, каквито небивалици се появиха в някои медии.

Според хората от сдружението у нас в момента пребивават други опасни пришълци - избягали от затворите в Сирия, лица от Афганистан и Ирак, но това нямало нищо общо с изстрадалите хора.

Гецова знае арабски и смята да пътува в началото на октомври до Пъстрогор, за да се запознае на място със ситуацията и да разбере какво точно е необходимо на бедстващите бежанци там.

"Много варненци ми се обадиха и искат да дарят техника - хладилници, телевизори, но нека първо видя на място от какво се нуждаят хората", обяснява Моника.

Вече е осигурен транспорт за щедрите дарения, повечето съвсем запазени вещи.

"Хората са ги приготвили, изпрали, изгладили", обясняват доброволците. Торбите, върху които има описание на съдържанието, ще бъдат прибрани в склад. По информация на сдружението в момента в убежището в Пъстрогор има около 300 са възрастни, а останалите - 120 деца. В помещението, което трябва да бъде кухня, спят бежанци и всички ползват един котлон, тревожи се Гецова. Така е било поне до миналата седмица.

Според нея организацията с децата, някои от които от 2 г. не са посещавали училище, е тромава и нямаме специалисти с арабски език, които на този етап да се заемат с благородната задача да обучават малчуганите бежанци от Сирия. В края на разговора ни тя със съжаление сподели, че по света, за съжаление, българите ни възприемат предимно като престъпници, заради аферите с кредитни и дебитни карти, трафика на дрога и хора.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Dobri-varnenci-pomagat-na-bezhanci-ot-Siriya-455301
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.