БЗС: Имаме свръхголям брой зъболекари в България
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 20.03.2014Коментари ()4599
© Varna24.bg
Много сериозен проблем е, че ние имаме свръхголям брой зъболекари в България, т.е. пренасищане. Това каза зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.

"Това, което Световната здравна организация обявява е, че на един зъболекар трябва да се падат около 2000 - 3000 души. ЕС има друго виждане - поради гъстотата на населението казва, че санитарният минимум е на един зъболекар по 1200 души", обясни д-р Шарков.

"В България на един зъболекар се падат 800 души от населението", заяви председателят на Българския зъболекарски съюз.

По думите му - проблем е неравномерното разпределение на територията на страната, но това винаги е така и ще бъде така поради една проста причина.

"Ние имаме свободно движение на хора, българският зъболекар е с либерална професия, българският зъболекар инвестира, а не чака държавата да инвестира в него и в създаването на клиника отделя изключително много средства", заяви д-р Шарков.

Той посочи, че една дентална клиника струва в днешно време страшно много пари.

"Има изключително малък брой специализиращи и то най-вече взимат специалност тези, които работят в трите факултета по дентална медицина или живеят в градовете, където са разположени тези три факултета, визирам София, Пловдив и Варна. Така че проблемите от гледна точка на съсловие, които рефлектират или ще рефлектират върху обществото аз ги подчертавам", заяви д-р Шарков.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/BZS-Imame-svruhgolyam-broi-zubolekari-v-Bulgariya-484904
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.