Гневни варненци: Продавачите на дюнери не спазват никаква хигиена
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 12.06.2014Коментари ()7075
© Народно дело
Продавачи на дюнери във Варна често не спазват правилата за хигиена. Със същите ръце, с които вземат парите, след това, без да сложат ръкавици, правят бързата закуска. За това алармираха разтревожени варненци.

"Вярвам, че не съм единственият, който забелязва как хората, работещи зад щанда за бърза храна, взимат парите ни и после със същите ръце ни приготвят дюнера. Сложили са човек на "каса", който обаче също съм виждал да приготвя храна. Не ми се мисли колко болести се пренасят по този начин", коментира Йордан Дудински, който ни изпрати и снимка.

Хигиенните правила се контролират от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). "Проверка ще бъде извършена, а резултати очаквайте още в петък", ангажира се шефът на ОДБХ д-р Маргарита Атанасова. Тя посочи, че по принцип регулярно се извършват проверки на заведенията за бързо хранене.

"При тях винаги има в наличност ръкавици за еднократна употреба, каквито трябва да се използват постоянно от работниците, приготвящи храната", коментира д-р Атанасова.

Разбира се, това дали тези хора наистина спазват хигиенните изисквания, като ползват предоставените им лични средства, или понякога си позволяват да пропускат тази стъпка, е въпрос на лично самосъзнание. А когато такова липсва, гражданите винаги могат да подадат сигнал в ОБДХ - Варна, и той ще бъде отработен.

"От друга страна не приемам наглия и безочлив начин, по който дюнерджиите в някои от заведенията просят бакшиша си. Чувал съм какви ли не изрази от тяхна страна. Когато дюнерът ти е 3,50 лева, те те питат: "

Изпращайте ни вашите читателски сигнали на novini@varna24.bg или на телефон 0700 450 24. Сигнализирайте ни за всичко, което ви е направило впечатление в нашия град и считате, че трябва да бъде отразено.

4 лв. добре ли е, мой!?", или пък напоследък те питат дали да ти сложат допълнителни гарнитури като за 4 лв.", разказва още Дудински.

Варненецът не е съгласен с още една практика в заведенията за бързо хранене, която обаче е обичайна и в ресторантите, но никой не контролира този факт. "На ценоразписа са написани както цените, така и грамажът, но след като храната е готова, как да съм сигурен, че тежи толкова, за колкото плащам? Не вярвам отново да съм единственият, който е получавал дюнер, който дори да не се доближава до заветните 350- 450 грама, и т.н. Смятам, че е редно да им се повдигне под въпрос това, че нямат електронен кантар, както е при сладоледите. Все пак, щом са обявили даден грамаж, то трябва и да докажат, че ти продават определеното количество", допълва Дудински.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Gnevni-varnenci-Prodavachite-na-dyuneri-ne-spazvat-nikakva-higiena-498790
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.