Варна ще развива високотехнологичен парк
Автор: Екип Varna24.bg 07:15 / 15.07.2014Коментари ()836
©
Във Варна вече има разработена концепция за изграждане на "Черноморски високотехнологичен парк". Проектът предвижда създаването на обособена зона с инфраструктура - сгради, офиси, лаборатории, учебни зали, рекреационни площи, озеленяване и т.н.

Идеята обединява усилията на научноизследователски институти, университети, високотехнологични предприятия, инвеститори, бизнеса и посреднически организации от Варна и Североизточния район за планиране.

"Черноморският високотехнологичен парк - Варна" е зона, където малки и средни предприятия ще могат да намерят интелектуалната среда и подкрепата, нужни при стартирането и развитието на бизнеса им", е записано в общинския план за регионално развитие до 2020 г. Паркът ще оказва и съдействие при намирането на достъп до пазари, технологии и специализирани услуги.
Според изпълнителния директор регионалната агенция за предприемачество и иновации Димитър Радев паркът ще е зона за подпомагане на устойчивото и конкурентоспособно развитие на компаниите и ще дава възможност на световни иновативни фирми да инвестират в България.
Преди време Радев съобщи, че две от най-известните компаниите в IT бизнеса - Microsoft и IBM, са направили опит за инвестиции във Варна, но са се отказали именно поради липсата на зона за развитие на високотехнологичен бизнес в региона. "Явно са предпочели Румъния, където обръщат повече внимание на развитието на информационните технологии", предположи Радев.
Сега "Черноморският високотехнологичен парк - Варна" се изгражда въз основа на активно публично-частно партньорство и предвижда участието на представители на всички заинтересовани страни от Варна и региона, които са ангажирани в иновационния процес.

В проекта участват също висши учебни заведения, институции на местната власти, национални академични структури, лаборатории и изследователски институти.
Практиката по света познава много примери за успешни технологични паркове и районите, в които те се развиват, се радват на ускорено икономическо развитие, модерна инфраструктура, ниска безработица и като резултат от тази комбинация - на висок жизнен стандарт.
Създаването на високотехнологичния парк е сред проектите, залегнали в плана за развитие на Варна до 2020 г. По тази причина областната и общинските администрации са ангажирани с осигуряването на базисна инфраструктура. Фактор за успеха на идеята обаче е и научният, изследователският и технологичният потенциал, с който разполага академичната общност във Варна. В града има пет университета и четири изследователски института. Допълнителен стимул е и интересът на частния сектор към евентуалните резултати от дейността на парка.

"Направеното проучване показва, че именно Варна е мястото за създаване на високотехнологичен парк", казва Радев. То е направено по проекта INOLINK на Европейската комисия през 2011 г. Резултатите от това проучване показват, че основната подкрепа за развитието на иновациите в Североизточния регион и Варна трябва да е насочена в няколко основни направления - туризма, морския бизнес, транспорта, интернет базираните технологии и химическата индустрия. Всички те в една или друга степен вече са част от бизнес средата във Варна.



Източник: в.Капитал


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-shte-razviva-visokotehnologichen-park-503968
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.