МУ-Варна въвежда нов модел за допълнително електронно обучение
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 10.10.2014Коментари ()1038
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Една китайска мисъл гласи: "Кажи ми - ще забравя, покажи ми - може да запомня, накарай ме да го направя - ще го разбера". Именно идеята за интерактивност и по-голяма ангажираност на студентите стои в основата на платформата за допълнително електронно обучение, която Медицински университет - Варна въведе официално от началото на новата академична 2014-2015 година. В отговор на съвременните потребности на многобройните български и чуждестранни студенти на университета и в унисон с динамиката и световните изисквания в образованието, двугодишният проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" е ориентиран към ефективното и целесъобразно използване на най-новите информационни и мрежови технологии. Нововъведението в обучението бе представено на заключителна пресконференция, която се състоя днес в МУ-Варна.

В рамките на проекта "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна бе създаден Център за електронно дистанционно обучение, който внедри специалната платформа (Blackboard), масово използвана в Обединеното кралство, САЩ, както и по целия свят, и обучи част от преподавателите. Самоподготовка в удобно за студента време, тестване на наученото, наблюдаване на реални клинични случаи и ситуации от медицинската практика с конкретни задачи към тях, приложение и изпробване на наученото - това са само част от многото предимства и възможности за приложение на новата платформа за допълнително електронно обучение, която представи ръководителят на Центъра за дистанционно електронно обучение и Директор на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт към МУ-Варна доц. Иван Мерджанов. Крайната цел на допълнителния ресурс е установяване на здрава симбиоза между класическия и електронния метод на преподаване, между преподавател и студент, за да се повиши максимално ефективността и качеството на обучението.

"Университетът се намира в конкурентна и изключително динамична среда, бързо развиващи се технологии и иновации в сферата както на образованието, така и в областта на медицинската наука и биотехнологиите", каза заместник-ректорът по учебната дейност доц. Албена Керековска, която представи проекта. "Нашите студенти са много взискателни, информирани, технологично и пазарно ориентирани. Ние посрещнахме това предизвикателство, на което гледаме като стимул и двигател за развитие - за да бъдем конкурентоспособни."

Към настоящия момент всеки един студент на МУ-Варна има своя парола към системата, която може да ползва от всякъде, по всяко време, дори и от мобилния си телефон или таблет, благодарение на мобилното приложение. Влизайки в своя акаунт, студентът попада в една изцяло направлявана от преподавателя виртуална среда - видео лекции и демонстрации на операции, множество разнообразни интерактивни материали според спецификата на конкретната дисциплина, атласи, тестове, задачи, симулации. Ако поставената задача за самоподготовка затрудни по-голямата част от курса, преподавателят в следващата си лекция ще се върне отново към проблемния момент, ще разясни, ще даде нова задача. На практика непрекъснато се осъществява едно "прескачане" от електронна в реална учебна среда. Класическият, статичен и пасивен начин на преподаване преминава към модерен, иновативен, динамичен, интерактивен и атрактивен за студентите модел на обучение.

Системата дава възможност за постоянна комуникация между студенти и преподаватели. При необходимост обучаващите се могат да ползват онлайн и видео чат с преподавателя в реално време. Във форум и блог студентите от различните курсове могат да разискват различни въпроси и теми, касаещи обучението, да обменят информация по между си. Освен за самоподготовка, тестване на наученото и непрекъсната комуникация, платформата позволява и провеждане на изпити в реално време. По думите на директора на центъра предстои всяка катедра да вземе решение дали да провежда изпитите си през системата или по класическия начин.



https://www.varna24.bg/novini/varna/MU-Varna-vuvezhda-nov-model-za-dopulnitelno-elektronno-obuchenie-518662
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.