Варненци с над 4000 молби за помощи за отопление
Автор: Екип Varna24.bg 09:36 / 12.11.2014Коментари ()901
© Bulfoto
4258 молби за целева помощ за отопление са подадени във Варна и Аксаково през настоящата година. Това съобщи пред Дарик директорът на дирекция "Социално подпомагане - Варна" Адриана Григорова. Приемът на документи приключи в края на октомври, като на 124 човека е било отказано финансиране.

Най-честата причина за отказ е, че заявителите не отговарят на изискванията за доход. "Когато за предходните 6 месеца доходът на лицето надвишава диференцирания за достъп до отопление, той няма как да получи помощ. Има и няколко случая на хора, които са подали молба-декларация с невярно съдържание", обясни Григорова.

За 2014 г. целевата помощ е увеличена от 65 на 72 лв. Одобрените ще получават пари за отопление 5 месеца - от ноември до март. Парите се дават на два равни транша, като вторият ще бъде изплатен до 31 януари догодина. Въпреки увеличената субсидия, през тази година във Варна и Аксаково не се забелязва по-голям брой желаещи да получат съдействие.

Най-много продължават да са гражданите, които кандидатстват за отопление с твърдо гориво - 47% от всички подадени молби. 40% са тези, които са кандидатствали за помощ за електроенергия. Едва два са случаите на хора, които се отопляват на газ. Има и такива, които използват топлоенергия.

"В последно време се забелязва намаляване на злоупотребите при кандидатстване за финансова помощ за отопление", коментира още Адриана Григирова.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-s-nad-4000-molbi-za-pomoshti-za-otoplenie-524556
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.