Масови протести в Армения, след като руски войник уби семейство
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 16.01.2015Коментари ()553
©
Напрежението в арменския град Гюмри ескалира, след като в началото на седмицата руски военнослужещ уби 6-членно семейство, предаде Би Би Си. След трагедията се стигна до масови протести, които прераснаха в сблъсъци. През изминалото денонощие демонстранти хвърляха камъни срещу полицията, която употреби сила, за да ги разпръсне. В резултат бяха ранени най-малко 14 души. Има и задържани.

По-рано полицията в Ереван предотврати провеждането на протестна акция пред руското посолство. Руският посланик Иван Волинкин заяви, че компетентните органи на двете страни ще проведат обективно разследване.

За убийството на семейство Аветисян е заподозрян руският войник Валерий Пермяков, който направи самопризнания, че е извършил престъплението. След погребението на убитите в сряда, сред които е и двегодишно момиченце, пред сградата на областната прокуратура се събра многохиляден митинг.

Главният прокурор на Армения - Кеворк Костанян, обеща пред протестиращите, че ще се обърне към руския си колега с предложение Пермяков да бъде предаден под юрисдикцията на арменската страна.

Припомняме, при опит да пресече арменско-турската граница Пермяков беше задържан на 13 януари от руски граничари, в района на руската военна база 102. Беше съобщено, че руската страна няма да го предаде на арменското правосъдие.

Участниците в протеста настояха да им бъде показан видеозапис, доказващ, че заподозреният все още е на територията на базата, както и той да бъде предаден на арменския съд.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Masovi-protesti-v-Armeniya-sled-kato-ruski-voinik-ubi-semeistvo-535905
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.