Осъдиха адвокат във Варна, присвоил над 19 000 лв. от клиент
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 25.02.2015Коментари ()1434
© Varna24.bg
Адвокат бе осъден от Районeн съд - Варна за обсебване на парична сума, присъдена като обезщетение на негов клиент., съобщиха от пресслужбата на съда.

Първоинстанционният съд му наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок. Освен това съдът лиши 51-год. юрист от правото да упражнява адвокатска професия за срок от 2 години.

51-годишният Д. Райнов бе признат за виновен, че при продължавано престъпление в периода 2 март - 18 май 2011 год., в дванадесет отделни деяния /тегления от банкови сметки/, противозаконно присвоил парична сума, собственост на негов клиент и която сума адвокатът владеел именно в качеството си на негов процесуален представител по две изпълнителни дела. Присвоената парична сума е малко над 19 000 лева и обсебването е в големи размери. Адвокатът бил упълномощен през 2008 г. да представлява варненски гражданин по дело за неправомерно уволнение. Казусът с уволнението бил разгледан от Районен съд - Варна, а впоследствие правният спор бил пренесен пред Окръжния съд и пред ВКС, където в крайна сметка през 2010 г. бил решен в полза на ищеца. Дружеството-работодател на клиента било осъдено да заплати сума от над 11 000 лева, ведно със законната лихва от датата на завеждане на исковата молба и разноските по делото. Бил издаден изпълнителен лист, а адвокат Райнов получил пълномощия от клиента си да води и изпълнителните дела до получаване на всички присъдени суми. По това време неговият клиент заминал да работи в чужбина и упълномощил съпругата си да го представлява по всички въпроси, свързани с делото. Междувременно парите били преведени по банковите сметки на адвоката и той ги усвоил чрез дванадесет тегления в периода 2 март - 18 май 2011 год., без да уведоми за получаването на сумите клиента си или неговата съпруга. Присъдата на Районен съд - Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Osudiha-advokat-vuv-Varna-prisvoil-nad-19-000-lv-ot-klient-543272
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.