Концесионерите на плажове отново на бунт срещу такса "кошче" и "кабинка"
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 01.07.2015Коментари ()743
© Varna24.bg
До правната комисия към Общински съвет Варна и комисията по "Търговия и туризъм" е внесено искане от "Св.Св. Константин и Елена Холдинг" АД за промяна в Наредбата, която определя местните данъци и такси на услуги, научи Varna24.bg. 

От тази година концесионерите на плажове е предвидено да заплащат такси и за обекти, свързани с обслужването на концесионната територия като спасителни постове, съблекални, душове, указателни табели, кошчета за смет и др. В таксите за сметоизвозване за текущата година е включена т.нар. допълнителна търговска площ по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие , в която отново са разположени тези задължителни обекти. 

В тази връзка от холдинга смятат, че наредбата трябва да бъде променена, тъй като съгласно същата наредба такси се дължат за издаването на разрешения за преместваеми съоръжения като маси, павилиони и кабини. 

"Тъй като в наредбата изброяването е неизчерпателно, това предполага превратно тълкуване от страна на общинската администрация на тези понятия. Логиката на закона, касаеща преместваемите обекти е такава, че лицето, използващо такива съоръжения ще извлича печалба, съответно и ще заплаща на общината съответната такса. Поставянето на такива съоръжения е обвързано с комерсиална цел. Не такива са обаче задължителните обекти на плажа", се посочва в искането. 

Концесионерите на плажовете са задължени да поставят спасителни постове и указателни табели, душове, медицински пунктове, кошчета и т.н. , които представляват открити обекти, а не преместваеми обекти. Посочва се изрично, че наемателите не извличат печалба от тях, а имат допълнителни разходи по поставянето им. Затова от холдинга настояват те да не бъдат облагани с допълнителен налог. 

Под искането са се подписали концесионерите от "Св.Св. Константин и Елена Холдинг" АД, "Лазурен бряг 91" ЕООД, "Алея първа" ЕАД, "Фамилия" ЕООД, "Камбана" ЕООД, БГГ ЕООД, "Ривиера" АД, "ЛАМС Холдинг Груп" ООД и "Гранд Хотел Варна" АД.

 



https://www.varna24.bg/novini/varna/Koncesionerite-na-plazhove-otnovo-na-bunt-sreshtu-taksa-koshche-i-kabinka-567023
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.