Емил Радев призова за по-бързо изплащане на обезщетенията за наводненията
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 09.07.2015Коментари ()1381
©
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи гласуваното от Европейския парламент отпускане на средства за България, Румъния и Италия от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Средствата ще помогнат на трите страни, които пострадаха изключително тежко след наводненията през изминалата година, да възстановят щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса и селското стопанство. 

Средствата, отделени за България, са близо 2 милиона евро. Според Емил Радев бедствието показа, че в такива случаи държавите-членки имат бърза нужда от помощ. За съжаление, процедурата за задействане на фонд "Солидарност" може да започне само след подаване на заявление от националните власти в рамките на 12 седмици след настъпване на бедствието. Според Емил Радев механизмите за отпускане на така необходимите помощи трябва да бъдат опростени и процедурите съкратени. Той изтъкна, че хората не могат и не трябва да чакат повече от година, за да стигнат парите до тях.

През февруари месец тази година българският евродепутат изпрати писмен въпрос до Европейската комисия, в който попита дали е възможно държави-членки, традиционно страдащи от наводнения, да получават авансова помощ от фонд "Солидарност". От отговора на Европейската комисия стана ясно, че съществува такава процедура за 10% авансово плащане. "Това би била една възможност за по-бързо достигане на средствата до хората, но не е достатъчно. Целият механизъм трябва да бъде опростен, за да бъдат по-бързо възстановявани щетите от наводнения и други природни бедствия", заяви Емил Радев.

Друг начин за справяне с бедствията е насърчаване на предотвратяването и управлението на риска. Това е и една от тематичните цели на подпомагането от европейските структурни и инвестиционни фондовете за периода 2014-2020 г. Споразумението за партньорство с България предвижда близо 450 млн. евро, които могат да бъдат използвани за мерки за предотвратяване на наводненията.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Emil-Radev-prizova-za-po-burzo-izplashtane-na-obezshteteniyata-za-navodneniyata-568739
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.