Електронното гласуване е тема, която набира все по-голяма популярност
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 08.10.2015Коментари ()888
©
Електронното гласуване е тема, която набира все по-голяма популярност с наближаването на местния вот и референдума за е-гласуването през октомври.

Като практика по света електронното гласуване може да се раздели на два типа. Единият се характеризира с това, че подаването на гласа е в контролирана среда, т.е. бива наблюдавано от държавни органи или други институции (например ако в избирателните секции се поставят електронни машини за подаване на глас).

Другият предполага гласуването да не е надзиравано от определени институции (т.е. не е в контролирана среда) и да се случва на място, удобно за гласоподавателя - например гласуване от личен компютър или мобилно устройство чрез интернет. Именно с втория тип електронно гласуване е свързан и последният оцелял въпрос от наближаващия референдум - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Ето защо е добре да се обсъдят възможните ползи и недостатъци от евентуалното въвеждане на такъв тип гласуване.

В световен мащаб опитът с дистанционното електронно гласуване нещата е богат и разнообразен.

В много страни под някаква форма се е експериментирало с дистанционното гласуване чрез интернет. Сред пионерите, трайно въвели електронното гласуване, е Естония, която през 2005г. беше първата държава със законово обвързващо интернет гласуване за местните си избори. Други такива държави са Канада, Швейцария и Франция. Индия пък е страната с най-мащабно използване на електронното гласуване в контролирана среда, като през 2014г. въвежда и дистанционното интернет гласуване в щата Гуджарат.

ПП Кауза България подкрепя електронното гласуване и ви призовава да гласувате с ДА на референдума.




Още по темата: общо новини по темата: 13
21.10.2015 »
21.10.2015 »
20.10.2015 »
19.10.2015 »
18.10.2015 »
17.10.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Elektronnoto-glasuvane-e-tema-koyato-nabira-vse-po-golyama-populyarnost-588156
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.