От началото на годината: 60 натровени с хероин и над 12 пъти повече пияни деца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 28.10.2015Коментари ()4911
© Varna24.bg
Доц. д-р Снежана Златева
Нови модерни синтетични наркотици и ГМО-канабис съсипват бъбреците, черния дроб, психиката и убиват децата ни, сподели доц. д-р Снежана Златева - ръководител на Клиниката по токсикология на МБАЛ-Варна към Военно медицинска академия за Varna24.bg.

-Доц. Златева, каква е тенденцията на зависимост от алкохол и наркотици във Варна?

-Тенденцията, която тазгодишната статистика показа, е тревожна.  Над 12 пъти са се увеличили острите интоксикации с алкохол сред младежите, четирикратно се увеличават интоксикациите с наркотици. Най-честия наркотик сред младежите е марихуаната, като случаите на злоупотреба са увеличени 3,3 пъти. Друга важна тенденция е увеличаване честотата на хероиновите интоксикации във възрастовата група от 19 до 64 години, като тази година имаме бум със 60 случая на остра интоксикация. 

Заедно с това има данни за застаряване на тези употребяващи хероин, които са на метадон и чрез метадона са преживели доста години, но продължават с употребата на хероин. Нарастват хоспитализациите по повод комбиниран прием на наркотици, както и поради смесената употреба на наркотик и алкохол. Този начин на употреба води до по-бързо настъпване на сумарни и токсични ефекти, които застрашават живота на младежите и се наблюдават първите случаи на тежки психози. До остри отравяния се стига и след употреба на стимуланти като амфетамини, метамфетамини и кокаин, които обаче остават на ниски нива сред учениците и са разпространени по-често сред възрастните.

Епидемиологичното проучване, което Сдружение "Живот без алкохол" съвместно с Клиниката по токсикология към МБАЛ-Варна към ВМА проведе, е по поръчка на дирекция "Превенции" и касае острите интоксикации с алкохол и наркотици за населението на гр. Варна в две възрастови групи - до 18 и след 18 години. Това е показател, който се следи и от Европейския наблюдаващ център за наркотици в Лисабон. 

Много са тревожни данните от Европейския доклад за наркотици, които показват, че честотата на употреба при марихуаната и екстазито, най-често употребяваните наркотици, които се смятаха за безобидни, е много висока. Използват се модерни технологии за тяхното пречистване и това ги прави изключително токсични. 
101 са новите синтетични наркотици през 2014 г. 130 са синтетичните канабиноиди, което прави действително цялата ситуация около наркотиците тревожна за Европа и за Варна. 
Действително според мен данните от 2014 г.,съпоставени с 2009, са силно притеснителни.
 
-Кои са най-фрапиращите случаи във вашата клиника напоследък?

-Доволни сме от заключенията на Европейския доклад, който алармира, че марихуаната не е безобидна. Синтетичната марихуана се продава вместо стандартната трева. Фрапиращите ни случаи са три. Това са млади мъже от 19 и 20 години ,с висок потенциал и висше образование, които развиха шизофренни подобни състояния вследствие злоупотреба с марихуана. Лекувахме ги около десет дни при нас, но при единия останаха трайни нарушение. Наблюдението показва, че именно това са най-честите поражения-шизофренноподобни състояния трудни за лечение с продължителни поражения. Това е най-опасното. Освен това Европейския доклад предупреждава за новия вид канабис - генномодифициран, който дава бъбречни увреждания и белодробни поражения, сърдечносъдови проблеми и се стига до множество смъртни случаи в Европа и у нас. За това вече не можем да говорим, че тревата е безобидна. Нещата са изключително тревожни.

-Как стои въпросът с алкохола сред подрастващите, за съжаление знаем, че пада възрастовата граница, какви са вашите наблюдения?

-12,5 пъти нараства тази година интоксикацията с алкохол сред младежите във Варна. Най-малките, които постъпиха при нас от началото на годината, са на по 12 години. Единият беше отровен с два литра бира, другият с водка. Честотата е много висока. Месечно приемаме около десетина натровени с алкохол младежи и възрастни. При всеки от случаите с деца се уведомява агенция "Закрила на детето", има разговори с родителите, вижда се каква е семейната обстановка. Ние препоръчваме да се започнат училища за родители, в които да се обучават настойниците за пораженията от наркотиците и алкохола, поведението им спрямо децата и как децата им да бъдат насочвани към творчески и позитивни занимания. Родителите трябва да открият талантите на децата си и да ги развиват, да им поставят позитивни цели, не само да се забраняват нещата. Трябва да се даде друга, положителна симулация.

-Има ли смъртни случаи от началото на годината?

-Има три смъртни случая на хероиновозависими на 29, 30 и 33 години. Смъртта им е настъпила на мястото на инцидента, на инжектирането, и са регистрирани от Центъра за спешна помощ, не са стигнали до нас. Всичко се случва през май тази година. Смъртни случаи от алкохол не сме имали.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ot-nachaloto-na-godinata-60-natroveni-s-heroin-i-nad-12-puti-poveche-piyani-deca-vuv-Varna-592713
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.