Холандски екип от архитекти спечели с идеята си за нова библиотека на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:05 / 30.11.2015Коментари ()5350
© Черно море
Холандският екип от архитекти "Architects for Urbanity" с ръководител Марина Колонади спечели със своя проект журито в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "П. Р. Славейков" във Варна. Пет членният екип от Ротердам е проектирал 4 етажна сграда с интегрирано вътрешно пространство, усещането за която е, че посетителят няма да има реална представа на кой етаж се намира - каза представителката на журито, Анета Булант-Каменова - съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant & Wailzer.

Български е 5-членният екип от архитекти, класирани на второ място - Ио архитекти, София с ръководител Вяра стефанова Желязкова. На трето място журито е било спечелено от идеята на Хонг-конгски екип, в който са работили 4-ма архитекти. 

Отреденият терен за новата библиотека е между улиците бул. "Осми Приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на Община Варна. Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 330 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство ще е 40 млн. лв.

 

Източник: Черно море



https://www.varna24.bg/novini/varna/Holandski-ekip-ot-arhitekti-specheli-s-ideyata-si-za-nova-biblioteka-na-Varna-600419
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.