Ясни са номинираните за награда "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 26.04.2016Коментари ()1102
© Черно море
Журито за присъждане на награда "Варна" за 2016 г. за ярки постижения в областта на културата обяви личностите и колективите, които ще се борят за отличието, предаде Дарик.

За голямата награда е номиниран проф. Стоимен Иванов Стоилов - за монументалните живописни творби, създадени през 2015 г. в класическото фоайе на Икономически университет - Варна.

В категорията "Литература" са предложени Николай Маринов Савов - за издадената му книга с разкази "Любов", и Международна творческа организация "Славянска литературна и артистична академия" - за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

За налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис Георги Йорданов Георгиев е номиниран в раздела "Изобразителни изкуства".

В категорията "Театър" номинацията е за екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - ТМПЦ Варна - за 95-ти юбилеен творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт.

Женски народен хор "Цветница" с диригент Атанас Илиев е предложен за награда в категория "Музика" за популяризиране на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

За "Опера" е номиниран хорът при Държавна опера към ТМПЦ - Варна с диригент Стефан Бояджиев - за участие в рамките на "Опера в летния театър" - Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

В раздела "Архитектура" ще бъде присъдена колективна награда за Икономическия университет за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на висшето учебно заведение.

В категорията "Журналистика" номинираните са Наско Якимов Димитров - за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, за съхраняването и популяризирането на художествена литература, както и Николай Николов Увалиев - за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронното издание E библиотека "Паметта на българите".

В разделите "Танц" и "Кино" няма номинирани.

Наградите "Варна" по традиция се връчват в навечерието на 24 май.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Yasni-sa-nominiranite-za-nagrada-Varna-636157
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.