24 май е! Варна празнува!
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 24.05.2016Коментари ()3517
Изключително тържествено, трогателно и емоционално Варна посрещна 24 май, Денят на българската просвета и култура, предаде репортер на Varna24.bg

Стотици хиляди варненци излязха на площад "Св. Св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм, както и по булевардите "Мария Луиза", "8-ми приморски полк" и "Сливница", за да се включат в празничното шествие по случай празника. 

Програмата започна в 9,30 ч. с празнична Света литургия пред Катедралния храм "Св. Успениено" във Варна.

Хиляди ученици, преподаватели, културни дейци и родители преминаха с българския трикольор в ръце пред официалните лица на трибуната. Невероятно красива феерия сътвориха малчуганите, облечени в пъстроцветни костюми. 

Преди началото на шествието с треперещ от вълнение глас поздрав към варненци отправи кметът на града Иван Портних:

"Уважаеми преподаватели, културни дейци, варненци, уважаеми дами и господа, носители на награда "Варна", уважаеми съграждани ...По традиция днес сме се събрали да отбележим един от най-българските празници, 24 май-Денят на българската книжовност и култура. 

Денят, в който се прекланяме пред делото на светите братя Крил и Методий, защото тяхното дело е символ на националното ни обединение. 

Не случайно нашата азбука е част от световното културно наследство. Не случайно светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за покровители на Европа. Нека се гордеем, че сме българи. Нека помним, че и ний сме дали нещо на света, на всий славяни книги да четат...

Честит празник на първокласниците, които вече могат да четат, на абитуриентите, които с трудолюбие и грамотност ще търсят своята професионална реализация, на учителите, които са нашите съвременни народни будители, на всички, които обичат, пазят и творят на нашия прекрасен български език. 

Честит празник на всички, които посрещат 24 май извън пределите на страната ни. Честит празник Варна!", каза кметът.

След него тържесвено слово произнесе варненският и великопреславски митрополит Йоан, който поздрави всички с "Христос Воскресе!".

Началото на шествието  тръгна в 10 часа от площада пред Катедралата. В него се включиха над 10 000 ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата, деца от детските градини и школите на града.

Под звуците на химна "Върви, народе възродени" шествието по бул. "Мария Луиза" традиционно поведоха учениците от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от възпитаниците на ОУ "Панайот Волов", което т.г. получи почетен знак от президента, по случай своята 135-та годишнина.

След тях вървяха училищата, спечелили награда "Варна". Следваха ги блоковете от общински и частни детски градини, училища, университети; представители на културни институции. 

По време на шествието доброволци и представители на неправителствени организации пуснаха балони в цветовете на логото на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017".

Общо в празничното шествие се включиха 64 блока. Докато децата се вълнуваха от празничната церемония, в която участват, възрастните си спомниха времето, когато самите те са марширували на същия този площад. 

Програмата по отбелязването на 24 май предвижда в 12,30 ч. На Морска гара във Варна да започне ветроходният Парад на буквите, част от регатата "Варна ченъл къп". 

В 12:40 ч. ще започнат гонки във Варненския залив, а награждаването на призьорите ще бъде в 19ч. на Морска гара.


https://www.varna24.bg/novini/varna/24-mai-e-Varna-praznuva-642717
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.