Постановка на Мариус Куркински дава начало на Международния театрален фестивал
Автор: Екип Varna24.bg 08:28 / 02.06.2016Коментари ()688
©
С постановката "Синята птица" на Мариус Куркински ще бъде открит днес в 18,30 ч. Международния театрален фестивал "Варненско лято". В спектакъла на Народния театър участват Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска и др.


Тази година фестивалът, който ще продължи до 11-ти юни, ще премине под мотото "Проекции на човешкото", което си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър. Миналата година форумът бе удостоен с престижния лейбъл "Европейски фестивал".

Фестивалната програма, която съдържа 35 заглавия, почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи - от началото на европейската литература с Омир, през Шекспир, Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас, до получили признание автори от съвремието като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др.

Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена. Програмата Шоукейс продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в Паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Фестивалът бъде закрит на 11-ти юни със спектакъла "Корабът "Нощ" (реж. Стилиян Петров), продукция на новооткрития Театър Азарян в НДК. В него за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.

За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал "Варненско лято" прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт "Духът на една дива" с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов. Продукцията е посветена на Полин Виардо - непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката певица и композитор от 19 в.

Цялата програма на фестивала и актуални новини можете да видите и следите на обновената интернет страница на Фондация "Виа Фест" www.viafest.org



https://www.varna24.bg/novini/varna/Postanovka-na-Marius-Kurkinski-dava-nachalo-na-Mezhdunarodniya-teatralen-festival-644846
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.