Експерт от Варна разяснява кога се вдига червен флаг
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 24.06.2016Коментари ()1358
© Varna24.bg
Червен флаг може да бъде вдигнат поради различни съображения невидими с просто око. Това каза за "Фокус" Вили Цеков, председател на дружеството на специалистите по Водно спасяване във Варна към БЧК и член на Националната комисия по Водно спасяване. 

По думите му, забранителният знак може да бъде поставен вследствие на острите температурни разлики, които могат да се изменят в рамките на 24 часа. 

"По нашия бряг е характерна такава специфика и са известни случаи, при които температурата на морската вода пада с около 5, 6 до 7 градуса за денонощие. 

Последствията, до които може да доведе това явление са свързани с шок, който от своя страна може да предизвика паника, която е в основата на инцидентите", уточни дългогодишният спасител. 

Той обясни, че недоволството на хората при поставяне на червен флаг се поражда поради видимо гладкото и спокойно състояние на водата, но на практика това което остава скрито за тях би представлявало сериозен риск. 

"Други опасности са така наречените дънни ями, както и поява на евентуално мъртво вълнение. Всички изброени са напълно достатъчни, за да бъде издигнат червен забранителен знак. Това не е самоцелна постъпка, а решение, което е взето за цялата брегова ивица или за определен район, с цел обезопасяване на плажа", каза още Вили Цеков.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekspert-ot-Varna-razyasnyava-koga-se-vdiga-cherven-flag-650563
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.