Над 600 сгради във Варна трябва да бъдат сертифицирани като паметници на културата
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 30.09.2016Коментари ()2233
© Varna24.bg
Паспортизацията на всички сгради, които са паметници на културата във Варна продължава. Над 600 са те в морския град. Документите на сградите, сертифицирани от специална комисия в Министерството на културата, ще бъдат изпращани поетапно на общината. 

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов по време на среща с кмета на Варна Иван Портних. Рашидов уточни че забавянето на процеса е резултат от малкия брой хора, които трябва да обработват документите. 

"Екип от 15 души обработва над 40 000 преписки в цялата страна", подчерта Рашидов. Кметът на града Иван Портних посочи, че след паспортизацията ще се търсят средства по европейски програми и чрез Норвежкия финансов механизъм за обновяване на сградите. 

Министър Рашидов каза още, че проблемът с "дупката" в центъра на Варна е на път да бъде разрешен с усилията и на държавата и районът може да се превърне в подобие на софийското ларго. През пролетта на следващата година опасната скала в Аладжа манастир ще бъде частично обрушена и ще бъде създадена специална аудио-визуална програма, която ще привлича туристи, добави още Рашидов.


Източник: БНР


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-600-sgradi-vuv-Varna-tryabva-da-budat-sertificirani-kato-pametnici-na-kulturata-673131
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.