Варненци опитаха тайландска супа, японски омлет и индийски деликатеси
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 14.10.2016Коментари ()1152
©
С традиционни ястия от тайландската, японската, индийската и перуанската кухня бяха сюрпризирани варненци от 7-ми до 9-ти октомври. Гостите можаха да опитат Gang Som Pak Ruam (тайландска традиционна супа), Oyakodon (японски омлет), Tikka мasala (индийски деликатес), Кауза (традиционно перуанско ястие). Блюдата бяха приготвени от майстори по повод кулинарния workshop - "Приготви си сам". 

Участниците имаха възможността да черпят опит в приготвянето на кулинарните изделия от професионалисти технолози, бармани и готвачи, членове на "Българска асоциация на барманите" и "Българска асоциация на професионалните готвачи", привлечени като доброволци. 

Целта бе да се наблегне на важни теми, засягащи комбинацията на продуктите, химичния състав и киселинността в храните, подходящото съчетание на напитки и храна и въздействието им върху организма. Участниците бяха запознати със здравословния начин на приготвяне и правилната комбинацията на различните продукти в интернационалната и българската кухни, както и разнообразни техники за приготвяне на напитки (смутита, смашове и фрешове ) от плодове и зеленчуци в съчетание с билки и подправки.

Работилничката бе част от проекта "Мобилен център на здравето", на неформална група "Мобилен център за здраве" във Варна, като целта бе да стимулира младите хора да се научат да водят здравословен начин на живот. Това бе постигнато чрез здравни беседи, спортни тренировки и игри, усвояване на кулинарни умения за приготвяне на здравословна храна и напитки, развиване на любов към спорта и природата. Проектът се реализира, с финансовата подкрепа на Община Варна - програма "Младежки проекти 2016.

По него бяха организирани и: здравна беседа и ката масаж за намаляване на стреса и напрежението при продължително учене или работа, открити тренировки по Тае Бо и степ-аеробика, творческа работилница - "МАНДАЛА" (мандалите в Будистката практика представляват картинно изображение на енергийното поле на Будите. Продължителното рисуване на мандали, спомага за увеличаването на концентрацията на вниманието и други когнитивни процеси. В психологията Карл Юнг първи е оценил терапевтическата стойност на метода и е започнал да го прилага в аналитичните сеанси с клиенти с цел самопознание.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-opitaha-tailandska-supa-yaponski-omlet-i-indiiski-delikatesi-676430
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.