Подобряване на бизнес средата обсъждаха IT специалисти във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:03 / 16.02.2017Коментари ()1304
©
Среща под надслов "Подкрепа за подобряване на бизнес средата за развитие на IT индустрията" се проведе днес по инициатива на Община Варна със съдействието на сдружение ИКТ Клъстер Варна. В проявата се включиха представители на повече от 25 фирми. Целта е да се обсъдят перспективите в сектора, политиката относно кадрите - подготовка, търсене, предлагане, сътрудничеството между браншовите организации и съвместните научни проекти в полза на бизнеса, обясни Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна.

 

Предимствата за развитие на бизнес средата са свързаност на града, развита инфраструктура и наличието на офиси клас А. В морската столица има 6 университета, 4 научно-изследователски института, които имат кадрови научен потенциал, обясни той. Зам.-кметът допълни, че повишаването на ефективността на иновациите и научните изследвания, подкрепата на високотехнологичните производства са включени в приоритетите на Общинския план за развитие за периода 2014-2020 г. Той представи накратко и софтуерните продукти, които ползва Община Варна - 11 електронни услуги за граждани, частична дигитализация на документите от ЕСГРАО, електронен прием в детските градини и ясли и пилотно в училища, програми за връзка на дирекция "Местни данъци" и КАТ, за таксиметров превоз на пътници и др.

Доц. д-р Галина Момчева, председател на ИКТ Клъстер, презентира приоритетите на организацията, която обединява фирми от сектора. Тя заяви, че информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ трябва да бъде добавен като приоритет за Североизточния регион. По време на форума, бяха обсъдени идеи за развитието на Варна като Smart City /интелигентен град/, създаването на фонд за подпомагане на стартиращ бизнес в сектора, с цел да се спре изтичането на IT кадри към чужбина,и други.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Podobryavane-na-biznes-sredata-obsuzhdaha-IT-specialisti-vuv-Varna-705156
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.