Руско-турската война в картини, фотографии и документи представят във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 22.02.2017Коментари ()1123
©
Руско-турската война в картини, гравюри, фотографии и документи представят във Варна.

Пътуващата експозицията е посветена на 140-годишнината от историческото събитие и ще бъде открита на 1 март от 17.00 часа във варненския Археологически музей. До края на годината ще могат да я разгледат още посетителите на регионалните исторически музеи в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Видин, Русе, Военноисторическия музей в Плевен, Националния исторически музей в София и Художествената галерия в Силистра. Във всеки от градовете изложбата ще се допълва с експонати, свързани със съответния регион, съобщава БНР.

Художниците Николай Русев (България), Марина Варенцова - Русева (България/Русия), Вячеслав Бабияк (Русия), Александър Варенцов (Русия) и Луиза Кала (Румъния) участват със специално създадени картини, посветени на събития и личности от войната. Подборът на 30 фотографии, факсимилета на документи и текстове, които също ще бъдат експонирани, е на Борислав Дряновски и Иво Хаджимишев. Част от историческите документи и фотографии са малко известни. Проектът ще продължи и през следващата година с гостуване в Румъния и Русия.

Инициатори са Наско Якимов от Издателство "Славена",проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ - Варна, историкът Борислав Дряновски и фотографът Иво Хаджимишев.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Rusko-turskata-voina-v-kartini-fotografii-i-dokumenti-predstavyat-vuv-Varna-706242
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.