Само петима души изготвят докладите по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 06.03.2017Коментари ()1581
©
Основният екип от служители, вземащи пряко участие в Механизма за сътрудничество и проверка, е съставен от двама местни съветници, разположени съответно в София и в Букурещ, които работят по МСП на пълно работно време, и трима служители в Брюксел, които работят по МСП частично. Те са прикрепени към Генералния секретариат. Това заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Тимерманс в отговор на въпрос, изпратен от българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) колко са експертите в Европейската комисия, които работят по изготвянето на докладите, и от кои Генерални дирекции са те.

От Европейската комисия заявиха още, че служителите имат разнообразни профили, включително юридически, и могат освен това да разчитат на правен експертен опит, в това число на юридическия опит на свои колеги и по-конкретно от Правната служба и Европейската служба за борба с измамите, както и от Генералните дирекции "Правосъдие и потребители", "Миграция и вътрешни работи", "Вътрешен пазар", "Регионална и селищна политика" и "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване", в зависимост от случая. За изготвянето са използвани също и външни експертни становища на специалисти от други държави-членки, като например съдии и прокурори, включително и във връзка с техническата помощ, предоставяна от Службата за подкрепа на структурните реформи.

От кабинета на Франс Тимерманс обаче не дават отговор на въпроса колко струва изготвянето на доклад по Механизма, в това число и подготвителната работа по него на европейския данъкоплатец.

Според Емил Радев не е сериозно, че тези уж така важни за процеса на реформи в България и Румъния доклади, са изготвяни от петима души, като трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование. "Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит. Нищо чудно, че често докладите си противоречат", коментира възмутено българският евродепутат. В заключение той заяви, че е крайно време Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне и да бъде разработен нов общоевропейски механизъм за всички държави-членки, чийто доклади да се изготвят от конституционни съдии, а не от служители на Европейската комисия.



Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Samo-petima-dushi-izgotvyat-dokladite-po-Mehanizma-za-sutrudnichestvo-i-proverka-za-Bulgariya-i-Rumuniya-708542
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.