Евреите от Варна отдават почит на спасителите си пред Паметника на благодарността
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 09.03.2017Коментари ()1131
© Varna24.bg
С поклонение пред Паметника на благодарността в градинката на Археологическия музей варненската еврейска общност ще отбележи 10 март - Деня на Холокоста. На тази дата преди 74 г. благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани са спасени близо 50 000 евреи. България става единствената страна съюзник на Хитлеристка Германия, която не допуска нито един неин поданик евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Във Варна все още има живи свидетели на драматичните събития от пролетта на 1943 г. Преживелите ада и спасението, техните деца и внуци ще се съберат в 16 часа на 10 март пред открития преди 4 години бронзов шофар - Паметник на благодарността. "Винаги ще помним и ще разказваме за подвига на българския народ. И ще завещаваме на поколенията след нас тази памет, защото бъдещето се гради върху здравите основи на миналото и настоящето", каза председателят на Регионалната организация на евреите "Шалом" Олег Калдерон.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Evreite-ot-Varna-otdavat-pochit-na-spasitelite-si-pred-Pametnika-na-blagodarnostta-709354
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.