Кметът: Работим за по-добра транспортна връзка между корпусите на ИУ
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 09.03.2017Коментари ()1164
©
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
По-гъвкава транспортна връзка между корпусите на Икономическия университет ще бъде заложена в новата транспортна схема, по която работи Община Варна. Това обяви по време на среща с академичното ръководство и студенти от вуза кметът Иван Портних. "Очаквам предложения от всички университети за актуализиране на възможностите за придвижване на младите хора, за да ги включим в схемата", допълни той. В срещата участваха Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности", Мирчо Христов - изпълнителен директор на сдружение "Варна - ЕМС 2017", Кирил Стоянов- експерт от сдружението, който работи със студентските съвети. Проявата е част от инициативата на кмета за срещи с академичната общност във връзка с титлата Варна - Европейска младежка столица.

"Очакваме Вашите идеи за развитието на Варна и вярваме във Вашия потенциал. Вчера Икономическият университет бе домакин на среща на ректорите на висши учебни заведения от Северна България. Категорично подкрепям общата им позиция за по-справедливо разпределяне на държавните субсидии за всички университети в страната, без преференции само за вузовете в София. Убеден съм, че подготовката на студентите във Варна е на високо ниво и заслужават пълна подкрепа. Едва ли са много университетите, които могат да се похвалят с над 95 годишна история - както Икономическия университет, чийто кадри са сред най-търсените на пазара на труда", каза кметът Иван Портних.

"Разликата в държавната субсидия за един ученик и един студент е с около 20% в полза на учениците, което е неприемливо. Категорично ще търсим промяна в тази насока, затова благодарим за подкрепата от кмета на Варна", каза проф. Евгени Станимиров,зам.-ректор по учебната дейност и акредитация.

По време на разговорите Иван Портних запозна младежите с основните насоки в работата на общинската администрация. "Важен приоритет за нас е образованието, включително развитие на идеята Варна - град на знанието", каза той. Кметът припомни, че най-много средства от общинския бюджет се отделят именно за това перо - над 104 млн. за т.г., при макрорамка от 270 млн. лв. "Варна никога не е имала такъв бюджет, който със средствата, спечелени от европейските програми, надхвърля 420 млн. лв. Три години инвестирахме в обновяването на градската среда, за да върнем блясъка на морската столица. Днес резултатите ясно доказват, че това е факт - по данни на Националния статистически институт за 2015 г. Варна и регионът са на второ място по преки чуждестранни инвестиции, строителният сектор върви нагоре, отчитаме сериозен ръст в туризма. Индиректно доказателство за икономическо развитие е и огромният интерес на нискотарифните авиокомпании, които откриха Варна като привлекателна дестинация. За последните 3 месеца 4 компании обявиха, че ще пускат от полети до 10 нови дестинации в Европа. Това е начин за по-добра мобилност и за Вас, студентите", каза кметът. Той ги запозна и с проектите за новата сграда на библиотеката, за Черноморския международен младежки център, с акселераторската програма в подкрепа на студентското предприемачество. "Акселераторът дава възможност, когато имаш златна идея за бизнес, да получиш възможност да я развиеш успешно - с подкрепа от експерти, с осигурени възможности за развитие на предприемачески умения, на знания за маркетинг, с организиране на срещи с инвеститори", поясни кметът.

Студентите поискаха Община Варна да поеме разноските за сцена, на която да се изявява фолклорният ансамбъл от университета. Идеята им за участие на танцови състави от различни държави в празничното шествие на 24-ти май, също бе подкрепена. Мирчо Христов представи подробна информация относно възможностите за кандидатстване с проекти по различните направления на Европейската младежка столица. Голям интерес предизвика идеята за по-активна работа с чуждестранните студенти и социализацията им сред техните колеги. Споделени бяха добри практики от други градове за ползване на библиотеките и сградите на университетите като места за студентски събития. Кирил Стоянов съобщи, че в момента се подготвя кариерно изложение, в което ще се включат над 100 фирми от страната и чужбина. В проявата, която ще се проведе в началото на април, активно могат да участват всички студенти. Председателят на студентския съвет Антонио Хаджиколев представи събитията на Икономическия университет, подчинени на титлата Европейска младежка столица.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-Rabotim-za-po-dobra-transportna-vruzka-mezhdu-korpusite-na-IU-709430
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.