Загиналите в Пещера млади мъже оставят 3 сирачета, вдовица и бременна съпруга
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 21.03.2017Коментари ()1109
©
31-годишният Мустафа Касъбов и 34-годишният Атанас Величков са загиналите при трудовата злополука в завод "Биовет" в Пещера вчера след обяд. Те са работили във фармацевтичното предприятие от 7 г. и са били на постоянни трудови договори. Заварчикът Касъбов е трябвало да направи ремонт на инсталация за химически синтез, а старши операторът на съоръжението Величков да наблюдава работата му като мярка за безопасност. 

Става дума за огромна цистерна, в която се създава химическата суровина за производството на препарати за лечение на животни. Ремонтните дейности и почистването на цистерната се извършват след приключването на производствения процес и източването на цистерната. В случая това е станало седмица преди злополуката.

Има случаи обаче, когато на дъното на силоза оставали химически вещества, които са по-тежки от въздуха. Поради това в него се влиза задължително с шлангови противогази, обясниха за "24часа" експерти. По информация на изпълнителния директор на дружеството Ангел Желязков и двамата починали работници са били с противогази.

В цистерната първо влиза заварчикът Мустафа Касъбов, който се е спуснал по стълба през ревизионен отвор. Прилошава му и той вика на помощ Атанас Величков, който се спуска да му помогне. Трети работник, който също е обслужвал съоръжението, е наблюдавал действията на колегите си. Когато вижда, че двамата мъже припадат на дъното на цистерната, подава сигнал. Касъбов и Величков са извадени по най-бързия начин от силоза и дълго време са били реанимирани, но безуспешно.

Патолози и токсиколози ще изясняват точната причина за смъртта на двамата работници в рамките на назначената съдебно-медицинска експертиза. От дружеството не съобщават какви химически вещества са били преработвани в цистерната. Единият от починалите работници е баща на три деца, а съпругата на другия е бременна. 

От окръжната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че по случая е образувано следствено срещу неизвестен извършител по чл. 123 от НК за причиняване на смърт при изпълнение на правно регламентирани дейности, представляващи източник на повишена опасност.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zaginalite-v-Peshtera-mladi-muzhe-ostavyat-3-siracheta-vdovica-i-bremenna-supruga-712024
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.