Кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и в спорта
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 13.04.2017Коментари ()1950
©
Бивши и настоящи ученици от
III ПМГ "Акад. М. Попов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В навечерието на един от най-светлите християнски празници - Великден, кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и спорта. 

"Варна се гордее със своите млади и талантливи деца. Искрено Ви благодаря, че прославятe града ни навсякъде по света. От сърце Ви желая много успехи и занапред", заяви кметът. На церемонията присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет, Кристиян Димитров, директор на дирекция "Спорт" в Община Варна, Лидия Маринова, зам.-председател на ОбС и Мартин Байчев, председател на комисията по Спорт" към ОбС.

Отличени бяха учениците от курсовете по астрономия в Националната астрономическа обсерватория "Николай Коперник", с ръководител Веселка Радева. Те са разработили проекта "Син Космос", който бе класиран на трето място в Международния конкурс на НАСА за космически колонии. Проектът е отличен в конкуренция с 1500 разработки на над 6 000 ученици от цял свят. Учениците са единадесетокласници в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и III Природо-математическа гимназия "Акад. М. Попов". 

За своето постижение, почетни плакети и юбилейни сребърни монети "Варна - Европейска младежка столица", получиха Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Галина Станева, Леа Шуман, Петър Златев, Момчил Вилиянов, Константин Евтимов, Виктория Славова, Виктор Тодоров. Награден бе и екипът, подготвил учениците: Веселка Радева - ръководител, и научните консултанти Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в МГ и Димитър Анастасов, авиоинженер от Летище Варна. Награда получи и Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник".

"Тези деца представят не само Варна, но и България и наистина заслужават адмирациите, помощта и вниманието. Във Варна учителите и образованието се подпомагат максимално от общината и това не е комплимент, това е факт. Затова благодаря за отношението", каза Веселка Радева.

Награда бе връчена и на варненския щангист Христо Христов, който стана световен шампион за кадети до 17 г. в категория до 94 кг на първенството в Бангкок. Състезателят на спортен клуб "Титан" спечели три златни медал в 145 кг изхвърляне, 176 кг изтласкване и завърши първи с двубой от 321 кг. През м.г. за отличните си постижения Христо бе награден като победител в категорията "Младо дарование" на церемонията "Спортист на Варна" . Отличен бе и неговият личен треньор Живко Николов. "Благодаря на Спортното училище, на Община Варна, на клуба. Беше еуфория цялото състезание, но се справихме чудесно", каза Христо Христов.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-Ivan-Portnih-nagradi-mladezhi-za-postizheniyata-im-v-naukata-i-v-sporta-717162
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.