Варненските медици на бунт срещу драстично намаления бюджет на болничната помощ
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 20.04.2017Коментари ()1507
©
Регионалната колегия на БЛС - Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областта спрямо предвидения за тримесечието. На 18 април 2017г. е проведен открит управителен съвет на РК на БЛС-Варна с участието на 16-те директори на болнични заведения в областта, на който са обсъдени опасностите, които крие едностранният административен акт за здравеопазването и болничната помощ в региона и е приета декларация, която е изпратена до управителя на НЗОК.

Ето какво се посочва в декларацията:

На проведено открито заседание на УС на Регионална Колегия на БЛС - Варна с участието на Изпълнителните директори на Заведенията за болнична помощ в областта бе обсъдена информацията за драстично намаление на бюджета на РЗОК Варна за следващото тримесечие. Това намаление е близо 10% от предвидения бюджет за тримесечието. Не са посочени аргументи и обосновани причини за този административен акт. Такъв подход категорично не е обсъждан и приет в наскоро гласувания Национален рамков договор. Широко прокламираното възстановяване на договорното начало между Лекарската гилдия и НЗОК е опорочено още в самото начало на действието на този договор. До какво би довело приложението на този едностранен административен акт?
 
1. Драстично ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на голяма част от населението на Варненска област чрез ненужно увеличаване на листата на чакащите за лечение. 

2. Въвеждане на още една рестрикция за болничното лечение, освен вече прилаганите лимити за хоспитализация на пациенти с необходимост от такъв тип лечение. 

3. Рязко повишаване на риска от снижение на качеството на медицинско обслужване на населението на Варненска област.
 
4. Ограничаване на консултативната и болнична помощ на пациенти от други региони в Източна България във високо технологични и специализирани болнични лечебни заведения в гр. Варна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-medici-na-bunt-sreshtu-drastichno-namaleniya-byudzhet-na-bolnichnata-pomosht-718308
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.