Океанолозите от Варна ще връщат неусвоени 200 хиляди евро
Автор: Екип Varna24.bg 14:41 / 20.04.2017Коментари ()1611
© Varna24.bg
Проведени са 14 морски експедиции, 12 от тях с изследователския кораб „Академик".
Около 200 хиляди евро ще връща Институтът по океанология във Варна по проекта "Подобрен мониторинг на морските води", тъй като не са били усвоени в срок. 

Причината е обжалването на процедурите за обществените поръчки от страна на българските представителства на фирмите-производителки. Поръчките са за доставка на изключително скъпа апаратура на стойност близо половин млн. лв. 

Това коментира за Радио Варна проф.Атанас Палазов-ръкововдител на проекта "Подобрен мониторинг на морските води". 

Цялото финансиране над 2 млн. 200 хил. евро е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, управлявано от МОСВ. Партньори на Института са Басейнова дирекция "Черноморския район" и Норвежкия институт за водни изследвания в Осло.

Проведени са 14 морски експедиции, 12 от тях с изследователския кораб "Академик" и 2 с лодка. Със средатва по проекта е закупени и закотвени в акваторията на Варненския и Бургаски заливи два океанографски буя. Те са свързани с подводни сензорни станции и ще дават в реално време данни за температура, на водата, соленост, разтворен кислород, хлорофил, скорост и посока на вятъра и на теченията. Информацията ще бъде отразена в интернет старницата на Института по океанология.

Оборудвана е и химична лаборатория, която обаче не е окомплектована напълно и все още не е акредитирана. Там ще се прави химичен анализ на морските води и седименти. Междувременно българските проби се изледват в аналогична лаборатория в Унгария.

Проектъ е започнал в края на март 2015 г. и завършва на 30 април т.г.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Okeanolozite-ot-Varna-shte-vrushtat-neusvoeni-200-hilyadi-evro-718447
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.