Липсата на кадри доведе до бум на наети непълнолетни по морето
Автор: Пламена Николова 12:02 / 19.06.2017Коментари ()2922
© Varna24.bg
Липсата на кадри, провокирана от лошото заплащане в сферата на туризма, доведе до бум на наети непълнолетни лица по морето.

Само до момента Инспекцията по труда във Варна е издала 400 разрешителни за наемането на непълнолетни лица, съобщи за Varna24.bg шефът на инспекцията в морската столица Иван Иванов.

За сравнение той даде 2015 г., когато броят на издадените разрешителни към днешна дата е бил 74, а за миналата година - 114.

С 15 дни по-рано започнаха тази година проверките за спазване на трудовото законодателство по сезонните туристическите обекти във Варна и областта. Този петък е имало нощни проверки в заведенията на "Златни пясъци" и по Крайбрежната алея заедно със служители на Икономическа полиция.

От 15 май до момента са извършени 120 проверки, както в работно време, нощем и през почивните дни, уточни г-н Иванов.

Най-честите нарушения били в липсата на здравословни и безопасни условия на труд сред наетите сезонни работници.

Липсата на трудови договори и другите необходими документи при наемането на непълнолетни били сред грубите нарушения, констатирани и това лято по морето. 

Според експерта няма нищо по-различно от миналите години.

Иван Иванов изрази надежда, че след стартиралите масови проверки, съвместно с органи на други институции, работодателите ще си вземат поука и ще се постараят да сведат нарушенията до минимум, за да си спестят плащането на солидни глоби.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lipsata-na-kadri-dovede-do-bum-na-naeti-nepulnoletni-po-moreto-730074
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.